Saadik: Elevandiluurannik on genotsiidi lävel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laurent Gbagbo radikaalsed Noored Patrioodid Abidjanis meelt avaldamas. Plakatil on loosung: "Sarkozy, 90ndad on läbi, sul pole enam Elevandiluuranniku üle võimu."
Laurent Gbagbo radikaalsed Noored Patrioodid Abidjanis meelt avaldamas. Plakatil on loosung: "Sarkozy, 90ndad on läbi, sul pole enam Elevandiluuranniku üle võimu." Foto: SCANPIX

Elevandiluuranniku uus suursaadik ÜRO juures hoiatab, et presidendivalimiste järel puhkenud veriste rahutuste tõttu on riik sattunud genotsiidi lävele.

Youssoufou Bamba ütles eile, et valimised kaotanud, kuid võimult lahkuda keelduvale Laurent Gbagbole ustavad väed on tapnud kümneid valimiste võitjaks kuulutatud Alassane Ouattara poolehoidjaid, vahendas BBC.

Gbagbo sõnul oli Ouattara võit eelmise kuu presidendivalimistel ebaseaduslik. Praeguseks on mõlemad mehed presidendiks vannutatud. Lääne-Aafrika riigipeade katse kaht rivaali lepitada lõppes eile tulemusetult.

Ouattara poolt ametisse määratud Bamba andis eile New Yorgis ÜRO peasekretär Ban Ki-moonile üle oma volikirja ja ütles, et Elevandiluurannikul on viimastel nädalatel tapetud 172 inimest «üksnes sellepärast, et nad tahavad meelt avaldada, arvamust välja öelda, rahva tahet kaitsta». Gbagbo-meelsed väed on paljud ohvrid öösel nende kodudest röövinud.

Bamba sõnul teeb teda murelikuks asjaolu, et Ouattara toetajate maju on märgistatud nende hõimu järgi. «Midagi tuleks ette võtta,» ütles ta.

Ouattara on vaatamata ÜRO, USA ja Euroopa Liidu toetusele endiselt peitunud Abidjanis oma tugipunktiks olevasse luksushotelli, mida kaitsevad 800 ÜRO rahuvalvajat. Gbagbo toetajad, nn noored patrioodid on ähvardanud lähipäevil hotellile tormijooksu korraldada.

Analüütikute sõnul on Elevandiluurannikul tõsine oht, et pingeline õhkkond viib uue kodusõja puhkemiseni. Seitsme aasta eest lõppenud kodusõja järel haldavad Gbagbo väed riigi lõunaosa, põhjaosa kontrollivad mässulised.

Rahutuste eest on naaberriiki Libeeriasse põgenenud ligi 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles