Islandi peaminister astus tagasi seoses «Panama paberite» lekkega (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Foto: SCANPIX

Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson astus täna tagasi seoses Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud salajaste dokumentidega.

«Peaminister ütles (oma partei) parlamendifraktsiooni kohtumisel, et astub peaministri ametist tagasi ja mina võtan üle,» ütles Islandi Progressipartei aseliider ja põllumajandusminister Sigurdur Ingi Johannsson.

Gunnlaugsson teatas täna mõnda aega tagasi sotsiaalmeedias, et on nõus erakorraliste valimistega niipea kui võimalik. Ta kirjutas, et kohtus hommikul koalitsioonipartei esindajaga ning kui partnerid ei saa teda usaldada, tulebki valitsus laiali saata.

Ka Islandi president jättis pooleli enda visiidi USAs ning pöödus tagasi kodumaale, et peaministri ümber lahvatanud skandaaliga tegeleda.

Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teatas eile otse-eetris, et ei astu tagasi, vahendas portaal mbl.is. Peaminister märkis, et teda puudutavas paljastuses ei ole midagi uut. Küll aga vabandas ta oma viletsa esinemise eest hiljutises intervjuus, kus ta poole vastamise pealt püsti tõusis ja minema jalutas.

Tema esialgne otsus ei meeldinud aga sugugi kõigile islandlastele. Rohkem kui 16 000 islandlast allkirjastasid tema tagasiastumiseks petitsiooni ja nõudsid tänaval meelt avaldades tema tagasiastumist.

Lekkinud andmete järgi ostsid Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele 1 dollari eest maha. Gunnlaugsson ise väidab, et ta ei ole teinud midagi ebaseaduslikku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles