Vene politsei otsis läbi Jaapani Aum Shinrikyo ususekti hooned

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa politsei
Venemaa politsei Foto: SCANPIX

Venemaa politsei otsis Moskvas ja Peterburis läbi 25 hoonet, milles võimude andmetel tegutseb Jaapani ususekt Aum Shinrikyo.

Selle Jaapani ususekti liikmed tegid 1995. aastal Tokyo metroos surmava närvigaasi sariini rünnaku, mille tagajärjel hukkus 13 ja sai kannatada 5000 inimest, edastab BBC.

Vene uudisteagentuuri Itar-TASS andmetel arreteeris politsei Peterburis kümme inimest, kes on seotud Jaapani sektiga. Uurimise all on veel 44 Venemaa kodakondsusega isikut, kes saadeti varem Montenegrost välja.

Aum Shinrikyo sekti asutanud ja juhtinud Shoko Asaharale ning veel 12 selle sekti liikmele mõisteti Jaapanis surmanuhtlus.

Vene politseile on teada isikud, kes on Venemaal selle ususekti liikmed ja neid jälgitakse. Prokuratuuri andmetel ulatub liikmete arv kuni 30 000 inimeseni.

Vene meedia teatel tegeleb nimetatud ususekt väljapressimiste ja ajupesuga, mille tõttu seda peetakse ohtlikuks.

Aum Shinrikyo sekt sai alguse väikesest vaimsest grupeeringust, mis «segas kokku» hindude ja budistide põhimõtted, kuid hiljem muutus äärmuslikuks, kuna hakkas propageerima maailmalõppu.

Jaapanis on 189 selle sekti liiget antud kohtu alla ning sektijuht mõisteti 2004. aastal kohtu poolt surma, kuid teda ei ole veel hukatud.

Aum Shinrikyo jagunes 2007. aastal kaheks sektiks, Alephiks ja Hikari no Waks, kuid tegutsemispõhimõte jäi ühtseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles