David Cameron eitab varjatud varandust

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron
Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Panama skandaali uusim ohver on Briti peaminister David Cameron. David Cameroni isa offshore'i investeerimisfond Blairmore Holdings on üks Panama paberitest välja tulnud skeemitamisi, et kõrvale hoida Inglismaal kehtivatest maksudest. 

David Cameroni isa, kes suri 2010. aastal, pärandas praegusele Ühendkuningriikide peaministrile 2,74 miljoni naela (2,42 miljonit eurot) suuruse varanduse. Vara oli paigutatud offshore-kontole. Uus informatsioon selle kohta avaldus Panama paberite skandaaliga, vahendab The Guardian.

Avalikkus on Cameroni isa tegevuse sügavalt hukka mõistnud, nimetades temapoolset maksuparadiiside kasutamist vastikuks ja riigi röövimiseks maksumaksja rahast, millest Ühendkuningriiki üleval peetakse.

Konservatiivse partei juhina ei ole The Guardiani sõnul erakonnale ebatavaline poliitika laste hukkamõist vanemate tegude pärast, seetõttu ei tohiks Camerongi jääda karistuseta.

Konservatiivne erakond on varem pigem silma jäänud sooviga kehtestada läbipaistvam meretaguste haldusalade süsteem, mis muudaks vähem tõenäoliseks, et neid territooriume kasutatakse nn maksuparadiisidena. Sellist poliitikat toetab lausa 87 protsenti konservatiivide poolt hääletajatest, väidab The Guardian.

David Cameroni üks suuremaid toetajaid Panama skandaalis on Boris Johnson, Londoni linnapea, kes on Euroopas varem tähelepanu äratanud oma suure Euroopa Liidu vastase kampaaniaga. Tema sõnul võiks Suurbritannia rahvas valida suvel toimuval hääletamisel võimaluse Euroopa Liidust välja astuda.

Cameron koos oma perega on jäänud sõnavõttudes fondi kohta pärast skandaali lahvatamist väga napisõnaliseks, vältides sellest rääkimist ning eirates küsimusi, kes ja kas üldse fondist kasu saavad.

Cameron ei ole eitanud, et minevikus nautis ta jõukat elu ja tema vanemad tagasid talle muretu lapsepõlve ning ülikooliaastad. Seetõttu jääb arvatavasti saladuseks, kui suur hulk selleks kulunud rahast tuli vastuoluliselt offshore-kontolt.

Cameron ise on öelnud, et ta ei oma aktsiaid ja elatub oma peaministripalgast, mööndes samas, et tal on säästud, millelt saab intressi. Cameron eitab, offshore-kontode omamist. See, kas mõne tema pereliikme nimel taoline konto on, jääb ebaselgeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles