Putin asutas ajaloo «populariseerimiseks» Isamaa Ajaloo Fondi (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin andis eile käsu asutada riiklik fond ajaloo «populariseerimiseks», milles nähakse Kremli järjekordset katset rehabiliteerida Nõukogude pärandit.

Isamaa Ajaloo Fondi loomine langeb ajale, mil Nõukogude Liidu kunagise juhi Jossif Stalini tegevust kritiseerivaid ajaloolasi süüdistatakse sageli lugupidamatuses sõjaveteranide vastu ning neid on võimalik 2014. aastast pärineva seaduse alusel isegi kohtu alla anda.

Nõukogude Liidu roll Teises maailmas, eriti salapakt Natsi-Saksamaaga Ida-Euroopa jagamiseks, on jätkuvalt tundlik teema ning Moskva lükkab järsult tagasi kõik katsed kujutada Punaarmeed kuidagi teisiti kui Euroopa vabastajana.

Fond populariseerib Venemaa ajalugu meie riigis ja välismaal, kaitstes Venemaa rahvaste ajaloolist pärandit ja traditsioone, seisab Putini seadluses.

President määras fondi juhiks riigiduuma spiikri Sergei Narõškini ning nimetas selle nõuandvasse kogusse ülikoolide ja muuseumide eksperte.

Fondi näol on tegemist esimese taolise organisatsiooniga, mille Putin on loonud alates Kremlisse naasmisest 2012. aasta mais.

Putini lähikondlane kultuuriminister Vladimir Medinski juhatab Vene sõjaajaloo ühingut, millel on sarnane missioon ja mis avaldab kultuurielule suurt mõju.

Vene Riikliku Humanitaarülikooli ajaloolektori Juri Tsurganovi sõnul on tegemist värskeima sammuga Nõukogude mineviku rehabiliteerimises.

«Kui luuakse uus ideoloogia, on sel mõju ka humanitaarainetele, sealhulgas ajaloole,» sõnas ta.

Narõškin on silma paistnud võitlusega ajaloo «võltsimise» vastu, eriti seoses Nõukogude Liidu sõjajärgse kontrolliga Ida-Euroopa üle ja Teise maailmsõja pärandiga.

Teisipäeval süüdistas ta kommunistlikke monumente keelustavat Ukrainat ajaloo kuritarvitamises ja kritiseeris Poola plaani võtta maha sadu Nõukogude sõjamemoriaale kui küünilist ja ebamoraalset.     

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles