Mõttekoja raport: Venemaa sihtmärgiks Süürias ei olnud vaid Islamiriigi positsioonid (7)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa armeeüksus Süürias Hmeimimi õhujõudude baasis
Venemaa armeeüksus Süürias Hmeimimi õhujõudude baasis Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriike poliitilise mõttekoja Atlantic Council raporti kohaselt ei pommitanud Venemaa Süürias eelkõige äärmusrühmituse Islamiriik positsioone, vaid ka tsiviilelanike alasid.

Atlantic Council avaldas sel teisipäeval raporti «Putin at War In Syria», milles käsitletakse Venemaa sõjategevust Süürias, kaasa arvatud õhurünnakuid, edastab iltalehti.fi.

Venemaa teatel olid Süüria kodusõjas nende sihtmärgiks Islamiriigi sõjaliselt ja strateegiliselt tähtsad paigad.

USA mõttekoja andmetel pommitasid venelased paljusid tsiviilelanike alasid, kasutades ka keelatud kobarpomme.

«Venelased ründasid kobarpommidega tsiviilalasid, haiglaid, koole, mošeesid ja veepuhastusjaamu,» tõdetakse raportis.

Kobarpommid on paljudes riikides rahvusvahelise leppega keelatud, kuna need ohustavad eriti tsiviilelanikke.

Kobarpommid koosnevad mitmetest väikestest pommidest, mille tõttu neist osa võib plahvatamata jääda ning on pinnases ohtlikud ka pärast sõjalise konflikti lõppu.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch teatas üks aasta tagasi, et Süüria valitsusväed ja neid toetavad Vene üksused kasutavad vene päritolu kobarpomme.

Venemaa president Vladimir Putin teatas vahetult enne Vene vägede saatmist Süüriasse, et nende ainsaks sihtmärgiks on Islamiriik, mille hävitamine aitab sillutada Süüria teed rahule.

Atlantic Council teatel ei mõjutanud Venemaa õhurünnakud kuigivõrd Islamiriigi tegevust, pigem oli see Süüria presidendile Bashar al-Assadile ja tema armeele toetusmissioon.

Raportis tõdetakse, et Süüria valitsusväed said tänu venelaste õhurünnakutele vallutada Islamiriigi käest tagasi alasid Latakia ja Aleppo piirkonnas.

Atlantic Council asejuhti Damon Wilsoni arvates pikendas Venemaa oma sekkumisega Süüria sõda, mis sai alguse 2011. aastal Bashar al-Assadi võimu vasu suunatud ja reforme nõudvatest rahumeelsetest protestidest.

«Venemaa ja Putini väide, et nad tegutsesid Süürias vaid Islamiriigi hävitamise eesmärgil, on absurdne,» nentis Wilson.

Raportit vaata siit.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles