Natside gaasikambreid «tähtsusetuks seigaks» pidav prantsuse paremäärmuslane sai trahvi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen Foto: SCANPIX

Prantsusmaa paremäärmusliku partei Front Nationali asutajale, poliitik Jean-Marie Le Penile tõi seisukoht, et natside koonduslaagrid ja gaasikambrid on Teise maailmasõja kontekstis vaid «tähtsusetu seik», suure rahatrahvi.

Kohus määras 87-aastasele poliitikule inimsusevastaste kuritegide eitamise eest 30 000 eurose trahvi, edastab AFP.

Pariisi kohtu otsuse kohaselt peab Le Pen lisaks trahvile maksma ka 10 001 eurot kahjutasu inim- ja heategevusorganisatsioonidele, kes ta tema seisukohtade tõttu kohtusse kaebasid.

Kohus lükkas tagasi Le Peni palve, et ta on parlamendisaadik ja seega on tal puutumatus. Prantsusmaal on holokausti eitamise eest ette nähtud karmid karistused ning Jean-Marie Le Pen on ka varem mõistetud rassismi ja antisemitismi tõttu kohtus süüdi.

Le Peni holokausti ja natside teemalised kommentaarid said alguse 1987. aastal, samuti nimetas ta 2008. ja 2009. aastal koonduslaagreid ja seal juutide tapmisi maailma ajaloo mastaabis vähetähtsaks.

Sama rõhutas ta ka möödunud aasta aprillis antud teleintervjuus.

«Gaasikambrid olid Teise maailmasõja kõrvaline seik, millele ei tuleks rõhuda. Võimalik, et on neid, kes peavad gaasikambreid Teises maailmasõjas kõige tähtsamaks,» lausus prantslane siis.

Front National viskas Jean-Marie Le Peni oma ridadest möödunud aastal välja. Seda juhib tema tütar Marine Le Pen, kes agaralt tegeleb partei maine puhastamisega juudivastasusest ja rassismist, mis sai alguse ta isast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles