Norra politsei leidis Edvard Munchi litograafia, mis rööviti mitu aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edvard Munchi litograafia, mis rööviti 2009. aastal ja leiti nüüd üles
Edvard Munchi litograafia, mis rööviti 2009. aastal ja leiti nüüd üles Foto: SCANPIX

Norra politsei leidis kunstnik Edvard Munchi litograafia, mis rööviti mitu aastat tagasi Oslo kunstigaleriist ning sellega seoses arreteeriti kaks isikut.

Politsei teatel ei ole Munchi teos aja jooksul, mil see kadunud oli, kannatada saanud, edastab Yle.

Tegemist on litograafiaga, mida kunstiringkondades tuntakse kui «Ajalugu» või «Norra ajalugu» ja see viidi 2009. aastal Oslos asuvast mainekast ja tuntud Nyborg Kunst galeriist.

Munchi litograafial on kujutatud vanemat habemega meest rääkimas poisiga.

Norra kunstiekspertide hinnangul on selle litograafia väärtus veerand miljonit dollarit ja seda ei saa mustal turul müüa, kuna see on tuntud.

Norra politsei arreteeris seoses kunstiteose leiuga kaks meest, kelle valduses see aastaid olla võis. Kunstiröövi põhiisik on keegi teine ja teda otsitakse taga.

Edvard Munch tööd on ka varem kunstiröövlitele huvi pakkunud, sest näiteks 2004. aastal rööviti Oslo Munch-galeriist kaks võtmetähtsusega teost- «Karje» ja «Madonna». Nende kahe teose ühine väärtus oli siis 100 miljonit dollarit.

«Karje» langes ka kümme aastat varem varguse ohvriks, siis viidi see Oslo rahvuslikust kunstigaleriist.

Norra politsei on leidnud kõik Munchi teosed, mis on röövlite kätte langenud.

Wikipedia: Edvard Munch (12. detsember 1863 – 23. jaanuaril 1944) oli norra kunstnik, keda peetakse ekspressionismi rajajaks maalikunstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles