Prantsusmaa keelustas seksi ostmise (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sekstöötajate meeleavaldus eile Pariisis. Prostituudid ja nende toetajad kogunesid, et öelda välja oma seisukoht - prostituudid uut seadust ei poolda.
Prantsuse sekstöötajate meeleavaldus eile Pariisis. Prostituudid ja nende toetajad kogunesid, et öelda välja oma seisukoht - prostituudid uut seadust ei poolda. Foto: Scanpix/AFP

Prantsuse parlament võttis eile vastu vastuolulise seaduse, mis kriminaliseerib klientide jaoks seksi ostmise, mitte aga sekstöötajate tegevuse.

Prantsusmaa otsusele võtta vastu uus prostitutsiooni käsitlev seadusandlus, mis muudab seksi eest maksmise seadusevastaseks, eelnes üle kahe aasta parlamendis peetud vaidlusi ja vastuseisu.

Uue seaduse kohaselt peab seksi ostmisega vahele jäänud klient tasuma trahvi ning osalema seejärel kursusel, kus selgitatakse prostitutsiooni pahupoolt.

Esimese rikkumise korral on trahvi suuruseks 1500 eurot, teisel korral tõuseb summa kuni 3750 euroni ning sellega kaasneb ka isiku lisamine karistusregistrisse.

Seaduse poolt hääletas 64, vastu oli 12 parlamendiliiget.

Prantsusmaa on nüüdsest üks vähestest Euroopa riikidest, kes on jälginud Skandinaavia mudelit ning otsustanud võidelda prostitutsiooniga läbi klientide, mitte sekstöötajate karistamise. Sarnane seadusandlus kehtib juba Rootsis, Norras ja Islandil ning lisaks ka Suurbritannia Põhja-Iirimaa osas.

Seaduse poolt hääletanud sotsialistist Prantsuse parlamendi saadik Maud Olivier ütles, et selle eesmärk oli vähendada prostitutsiooni, kaitsta sekstöötajaid, kes soovivad lahkuda ning muuta mõtteviisi.

Parlamendi sotsialistide fraktsiooni juht Bruno Le Roux sõnas: «Naist ei rendita nagu autot. Meie ühiskond ei tohiks sellist asja tolereerida.»

Seaduse vastased on hoiatanud, et klientide karistamise sisseviimine, tähendab reaalelus aga seda, et prostituudid peavad tulevikus hakkama töötama varjatult ja nende töötingimused halvenevad veelgi, muutes nad seega palju haavatavamaks kui praegu.

Oluline muudatus on ka 2003. aastal toona siseministri ametit pidanud Nicolas Sarkozy initsiatiivil vastu võetud ja  palju kriitikat pälvinud seaduse tühistamine, mis keelustas passiivse ahvatlemise tänaval. Seeläbi muutus ebaseaduslikuks seista paljastavas riietuses avalikes kohtades, mis olid tuntud kui prostituutide kogunemise kohad.

Eile vastuvõetud seaduse kohaselt on sekstöötaja ise pigem ohver kui kriminaal. Lisaks muudab see välismaalastest prostituutidel, kellest paljud viibivad praegu riigis ebaseaduslikult, saada omale ajutine tööluba, juhul kui nad liituvad elukutse vahetamise abiprogrammiga.

Prostitutsioon ise - saada seksuaalvahekorras olemise eest raha - Prantsusmaal kuritegu ei ole. Kuid sellega seotud tegevused, nagu prostitutsiooni vahendamine (sutenöörid), inimkaubandus ja alaealiselt seksi otsmine on karistatavad. Lõbumajade pidamine on keelustatud juba aastast 1946.

Prostituutide arvuks Prantsusmaal hinnatakse 30 000-40 000 inimest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles