Djibouti valimistel saatis ootuspäraselt edu ametisolevat presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Djibouti tagasivalitud presidendi valimisplakat.
Djibouti tagasivalitud presidendi valimisplakat. Foto: SIMON MAINA/AFP

Djibouti presidendivalimistel saatis reedel ootuspäraselt edu riiki 17 aastat juhtinud Ismail Omar Guellehi, teatas riikliku telekanali vahendusel peaminister Abdoulkader Kamil Mohamed.

"Esialgsetel tulemustel tehtud prognooside põhjal võime julgelt öelda, et erakonna Presidendi Enamuse Liit (UMP) kandidaat võitis esimeses voorus," ütles valitsusjuht.

Punase mere ääres asuvas strateegiliselt olulises väikeriigis kandideerisid presidendiks kuus inimest, kuid 69-aastane Guelleh oli selge esinumber.

USA, Prantsusmaa ja Hiina on Djibouti strateegilise asukoha tõttu Aafrikas ja globaalselt olulise laevanduskoridori suudmel rajanud riiki sõjaväebaasi ning riik on rahvusvaheliste firmade silmis atraktiivne.

Riigis paikneb USA ainus alaline baas Aafrikas, mida kasutatakse operatsioonide korraldamiseks Jeemenis, võitluseks Somaalias tegutseva äärmusrühmituse Al-Shabaabi ning Araabia poolsaarel tegutseva Araabia Poolsaare Al-Qaeda (AQAP) vastu.

Sarnaselt eelmistele valimistele otsustasid mõned opositsioonierakonnad valimisi boikottida. Analüütikute hinnangul osaleb vähem kui miljoni elanikuga riigis valimistel umbes 180 000 inimest.

Guelleh ja tema juhitud Presidendi Enamuse Liit (UMP) olid vastamisi killustunud opositsiooniga. Riigipea kaks pearivaali Mohamed Daoud Chehem ja Omar Elmi Khaireh väitsid mõlemad, et on opositsioonikoalitsiooni Rahvuslik Päästeliit presidendikandidaadid.

Seitsmest erakonnast koosnev koalitsioon asutati 2013. aastal, kuid see pole suutnud välja käia ühiskandidaati. Kolm koalitsiooni erakonda otsustas üldse valimisi boikottida.

Guelleh võitis eelmised valimised 2011. aastal 80 protsendiga häältest. Enne valimisi muutis parlament tema võiduvõimaluste parandamiseks põhiseadust.

UMP võitis 2013. aastal peetud parlamendivalimistel 49 protsenti häältest, kuid opositsiooni hinnangul leidis tollal aset ulatuslik valimispettus. Erakonnad nõudsid seejärel sõltumatu valimiskomisjoni moodustamist, kuid seda pole senini juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles