Belgia prokurörid: kahtlusalune tunnistas end olevat «kaabuga mees»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terroristide kolmik lennujaama videol. Salapärane kaabuga mees on nüüd väidetavalt käes, tema nimi on Mohamed Abrini
Terroristide kolmik lennujaama videol. Salapärane kaabuga mees on nüüd väidetavalt käes, tema nimi on Mohamed Abrini Foto: SCANPIX

Belgia prokuröride teatel tunnistas Pariisi rünnakutes kahtlustatav Mohamed Abrini, et tema on Brüsseli lennujaamas koos kahe enesetapupommariga koos olnud «kaabuga mees».

Abrini tabati reedel Brüsselis politseireidi käigus. Politsei on rünnakutest saadik otsinud pingsalt meest, kes jäid videole koos Ibrahim el Bakraoui ja Najim Laachraouiga. Mees kandis heledaid riideid ja kaabut.

Kott, mille heledais riideis ja kaabuga mees lennujaama tõi, sisaldas kõige enam lõhkeainet. Mees jättis pommi lennujaama ja põgenes sündmuskohalt, kott plahvatas hiljem enne demineerijate saabumist, sest lõhkeained olid väga ebastabiilsed, selles plahvatuses ükski inimene kannatada ei saanud

«Abrini tunnistas üles oma viibimise kuriteopaigas. Ta selgitas, et viskas jaki prügikasti ning müüs hiljem oma kaabu,» ütles föderaalprokuratuur laupäeval avalduses.

Belgia prokurörid esitasid laupäeval Mohamed Abrinile süüdistuse osalemises terrorirühmituses ja terroristlikes mõrvades seoses 13. novembril Pariisis aset leidnud rünnakutega.

Abrini tunnistas üles samal päeval, kui talle esitati süüdistus terroristlikes mõrvades seoses novembris Pariisis 130 inimese elu nõudnud terrorirünnakutega.

Viimased vahistamised on tugevdanud teooriat, et sama rakuke korraldas nii Prantsusmaa kui Belgia rängimad terrorirünnakud, mille eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik.

Abrini ning Rootsi kodanik Osama Krayem on kaks kuuest isikust, kes reedel Brüsselis haarangutes kinni võeti. Krayemile esitati samasugune süüdistus rolli eest 22. märtsil Brüsselis korraldatud terrorirünnakutega.

Kaks kahtlusalust vabastati, kuid ülejäänud kahele esitati süüdistus Abrini ja Krayemi abistamises.

Abrini oli viimane teadaolev ja seni vabaduses viibinud Pariisi rünnakute kahtlusalune. Teda nähti kaks päeva enne rünnakuid koos Pariisi terroriaktide peamise kahtlusaluse Salah Abdeslamiga, kes ootab praegu Belgias väljaandmist Prantsusmaale.

Belgia prokurörid kinnitasid ka Abrini seotust Brüsseli lennujaamarünnakuga.

31-aastane Abrini põgenes lennujaamast ning suundus jalgsi tagasi Brüsseli kesklinna, kus ta kadus.

Ülejäänud kaks ründajat olid Ibrahim El Bakraoui ja Najim Laachraoui, viimane oli rakukese pommimeister.

Ibrahimi vend Khalid lasi end õhku Maalbeeki metroojaamas Euroopa Liidu peakorteri lähedal Brüsselis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles