Ukraina peaminister teatas tagasiastumisest (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni Jatsenjuk.
Arseni Jatsenjuk. Foto: Sputnik/Scanpix

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk teatas täna telepöördumises otsusest tagasi astuda.

«Olles teinud kõik, et tagada stabiilsus ja võimu võimalikult sujuv üleminek, olen otsustanud astuda tagasi Ukraina peaministri ametikohalt,» vahendas kohalik meedia 41-aastast Jatsenjukki, kes kahe kuu eest oli võitnud usaldushääletuse parlamendis.

Ukrainas mitu kuud kestnud valitsuskriis on paralüseerinud valitsuse ja külmutanud riigile eluliselt vajaliku Lääne abi.

Jatsenjuki sõnul on president Petro Porošenko partei juba nimetanud valitsusjuhiks parlamendi esimehe Volodõmõr Groismani ning tema ei kavatse seda takistada.

«Tänasest alates näen ma oma eesmärki laiemas valguses kui lihtsalt valitsust juhtides,» lausus Jatsenjuk.

Ta lubas parlamendis teha tööd selle nimel, et läbi suruda uus valimisseadus, põhiseadusreform, tagada Ukrainale rahvusvaheline toetus ja pääs Euroopa Liitu ja NATO-sse.

Kuid ta keeldus täpsustamast, millist rolli ta endal tulevikus Ukraina poliitikas näeb.

Jatsenjuk mõistis hukka Venemaa toetuse Ida-Ukraina mässulistele ning tagas 2015. aastal riigile hädavajaliku IMF-i päästepaketi, mis aitasid tema erakonnal 2015. aasta oktoobris tõusta Ukraina parlamendis suuruselt teiseks parteiks.

Ta moodustas presidendi bloki ja mitme väiksema poliitilise jõuga parlamendis koalitsiooni, mis suutis läbi suruda mõned karmid ja ebapopulaarsed kärpeotsused, mis Rahvusvaheline Valuutafond ette oli kirjutanud.

Kuid tema erakonna toetusreiting on praeguseks valulike majandusreformide ja väidetava võimetuse tõttu korruptsiooniga võidelda kahanenud paari protsendini.

Jatsenjuki otsus tähendab, et Ukrainat hakkab lähipäevadel juhtima uus valitsus, mis on lubanud jätkata praegust läänemeelset kurssi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles