Afgaani poisi sõnum britist vabatahtlikule päästis 15 inimese elu (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politsei ja afgaanist põgenik
Briti politsei ja afgaanist põgenik Foto: SCANPIX

Kuue- või seitsmeaastase afgaani Ahmedi sõnum Briti vabatahtlikule päästis nii tema enda kui veel 14 inimese elu, kui nad jäid lõksu neid Prantsusmaalt Ühendkuningriiki vedanud inimsmugeldamisautosse.

Poiss oli saanud odava mobiiltelefoni Prantsusmaal Calais`laagris inglannalt Liz Cleggilt, kes seal põgenikke abistas, edastab AFP.

Clegg oli sõnumi saamise ajal Ameerika Ühendriikides konverentsil, kuid edastas sõnumi oma kolleegile, kes kontakteerus Briti politseiga ning politseinikud tegid mobiili asukoha kindlaks.

Poisi viletsas inglise keeles sõnum oli järgmine: «I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no sagnal iam in the cantenar. Iam no jokan valla» (Vajan abi, autojuht ei pea masinat kinni, autos ei ole hapnikku, autos ei ole signaali, olen konteineris. See ei ole nali, vannun).

Ahmed tutvus Cleggiga Calais`laagris märtsis, kui naine jagas seal põgeniklastele odavaid mobiiltelefone. Clegg võttis poisi mobiilinumbri igaks juhuks, et ta vajadusel last abistada saaks.

Kui Clegg poisi sõnumit nägi, helistas ta kolleeg Tanya Freedmanile Londonisse, kes lapse abipalve edastas Briti politseile. Politsei otsis ka paštu keelt kõneleva tõlgi, kuna inimsmugeldajate masinas arvati olevat umbkeelsed afgaanid.

«Politsei tegi kiiresti poisi mobiiltelefoni asukoha kindlaks. Masin koos põgenikega oli Leicestershire´is,» teatas Freedman hiljem meediale.

Kenti politsei teatel said nad möödunud nädala neljapäeval anonüümse teate kaubaauto kohta, milles võivad olla Prantsusmaalt Briti saartele sõita tahtvad illegaalid. Kenti politsei edastas neile tulnud info Leicesteri politseile ja see info klappis Freedmani edastatud infoga.

Politseinikud leidsid kahtlusaluse autojuhi ja tema auto ühe bensiinijaama parklast, auto murti lahti ja selles oli 15 hapnikupuuduses afgaani.

Leicesteri politsei teatas, et võttis kinni 14 Afganistani päritolu täiskasvanud illegaali ja ühe lapse, kes anti Briti lastekaitsjate hoole alla.

«See on ebatavaline, et seitsmeaastane laps sai aru, et tema ja kaaslased on eluohtlikus olukorras. Ta käitus rahulikult ja kindlalt, saates sõnumi. Sellega päästis ta nii enda kui teiste elu,» lisas põgenikke abistav vabatahtlik Freedman.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles