Pildid ja video: USA pommitab Islamiriiki külma sõja «legendidega» (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA meediakanali CNN andmetel kasutavad Ameerika Ühendriigid nüüd äärmusrühmituse Islamiriik positsioonide pommitamisel Süürias ja Iraagis külma sõja ajast tuntud legendaarseid B-52 pommituslennukeid.

B-52 Stratofortress lennukid, mida USA kasutas näiteks 1991. aastal Pärsia lahe sõja Desert Storm operatsioonis, suudavad kanda 32 000 kilogrammi laskemoona.

Lisaks kasutasid ameeriklased B-52 pommituslennukeid ka 2003. aastal Iraagi sõjas ning siis suutsid need lennukid saata ühe ööga iraaklaste pihta ligi 1000 tiibraketti.

«B-52 on võimas, lisaks suurele relvalaadungile, saab ta toetada maaüksusi,» teatas USA õhujõudude kindralleitnant Charles Brown.

USA sõjajõud hakkasid B-52 lennukeid kasutama 1950. aastatel ning see lennukitüüp on täiendatud kujul seni kasutusel.

Külma sõja olusid silmas pidades disainiti B-52 kõrgel lendavaks pikamaa pommituslennukiks,  mis suudaks rünnata tuumarelvadega Nõukogude Liitu tema territooriumil.

Seda lennukit peetakse nii läänes kui idas külma sõja «legendiks» ning seda on mainitud ka 1964. aasta Stanley Kubricki filmis «Dr. Strangelove ehk kuidas ma lõpetasin muretsemise ja õppisin armastama pommi».

Pärast külma sõja lõppu B-52 lennukeid modifitseeriti ja täiendati ning nüüd kuuluvad nende varustusse nii kaugjuhitavad raketid, sensorid kui nüüdiselektroonika.

Lennuki kandevõime ei ole halvenenud, sest B-52 suudab seni võtta peale 32 000 kilogrammi erinevat relvastust. Selle tõttu ei saa panna imeks, et USA B-52 lennukitelt pärines 40 protsenti Pärsia sõja pommidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles