Soul: Põhja-Korea kindral jooksis Lõuna-Koreasse üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un rääkimas riiklikus telekanalis.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un rääkimas riiklikus telekanalis. Foto: Scanpix/AP

Põhja-Korea kahe tärni kindral jooksis eelmisel aastal Lõuna-Korea poolele üle, teatas täna Soul.

Maavägede kindral juhtis enne Souli ülejooksmist Põhja-Korea luureteenistuses Luure Üldbüroo (RGB) Lõuna-Korea vastaseid luureoperatsioone, edastas uudisteagentuur Yonhap.

Lõuna-Korea ühinemis- ja kaitseministeeriumi pressiesindajad kinnitasid kindrali ülejooksmist, jättes üksikasjad, sealhulgas sõjaväelase nime avaldamata.

«Ta on kõrgeim sõjaväeametnik, kes on kunagi Lõuna-Koreasse üle jooksnud,» tsiteeris Yonhap valitsusallikat Soulis. «Arvatavasti avaldas ta siinsetele võimudele üksikasju büroo operatsioonidest Lõuna-Korea võimude vastu,» lisas ta.

Ühinemisministeeriumi pressiesindaja kinnitas päevalehe Dong-A Ilbo teadet, mille kohaselt põgenes ühes Aafrika riigis teeninud Põhja-Korea diplomaat mullu mais Lõuna-Koreasse.

Reedel teatas Soul 12 välismaal tegutseva Põhja-Korea riikliku restorani töötaja ülejooksmisest Lõuna-Koreasse. Väidetavalt asus restoran Hiinas Ningbo sadamalinnas.

Lõuna-Korea opositsioon süüdistas valitsust ülejooksmiste avalikustamisega konservatiivide häälte püüdmises enne kolmapäevaseid parlamendivalimisi.

Valimistes 300-kohalise esinduskogu mehitamiseks nähakse referendumina president Park Geun-hye ja tema konservatiivse Saenuri Partei poliitikatele.

Ühinemis- ja kaitseministeeriumid eitasid poliitilisi motiive avalikustamiste taga, väites, et seda tehti avalikes huvides.

Põhja-Koreast on totalitaarse režiimi repressioonide ja vaesuse eest põgenenud ja Lõuna-Koreasse elama asunud üle 30 000 inimese. Ülejooksikute arv on pärast Kim Jong-uni võimuletulekut 2011. aasta detsembris vähenenud umbes 1000-le aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles