Nn Panama dokumentide pärast kõigub ka Malta peaministri tool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus eile Maltal.
Meeleavaldus eile Maltal. Foto: SCANPIX

Eile nõudsid tuhanded meeleavaldajad Malta pealinnas Vallettas peaminister Joseph Muscati ja mitme tema lähedase poliitilise liitlase tagasiastumist hiljuti avalikuks tulnud nn Panama dokumentide lekete tõttu.

Lisaks Muscati tagasiastumisele nõudsid meeleavaldajad ka tema ärimehest kabinetiülema Keith Schembri ning energia- ja tervishoiuministri Konrad Mizzi lahkumist. Lekkinud dokumentide järgi asutasid Mizzi ja Shembri pärast ametisse astumist 2013. aasta märtsis Panamal varifirmad, samuti ei deklareerinud nad oma seotust fondidega Uus-Meremaal.

Lisaks olevat Mizzi ja Shembri püüdnud avada salajasi pangakontosid Panamas ning Dubais, pidades samal ajal suletud uste taga läbirääkimisi energialepingu üle Aserbaidžaaniga. Muscatit süüdistatakse aga selles, et ta olevat keeldunud oma poliitilisi liitlasi vastutusele võtmast.

«Peaminister saab teada, et tema lemmikministril (viide Shembrile - toim) on salafirma Panamas ja selle asemel, et teda minema lüüa hoopis annab talle ametikõrgendust,» kritiseeris eile meelt avaldanud 29-aastane Daniel. «Need (Mizzi ja Shembri – toim) ei ole lihtsalt valitsuse liikmed, vaid kaks peaministri kõige lähedasemat liitlast.»

Malta opositsioon on lubanud algatada Muscati suhtes ka umbusaldushääletuse, mis peaks toimuma täna õhtul. Lähis-Idas visiidil viibiv Muscat soovitas hääletuse edasi lükata reedele. Opositsioon on sellele vastu seisnud. Küll aga on nad teatanud, et nad ei soovi terve valitsuse lahkumist ja erakorraliste valimiste väljakuulutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles