«Välisilm»: Venemaa uus välispoliitiline doktriin peab rõhutama Venemaa kasvavat tähtsust (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS

Vene välisminister Sergei Lavrov teatas nädalavahetusel Moskvas toimunud Venemaa välis- ja kaitsepoliitika nõukogu koosolekul, et president Vladimir Putin andis tema ametkonnale korralduse töötada välja riigi uus välispoliitiline doktriin. Dokument peab rõhutama Venemaa üha kasvavat tähtsust maailma asjades kaasarääkimisel ja otsustamisel.

Ilmselt hakkavad uues doktriinis peegelduma seisukohad, mida Lavrov avaldas oma jaanuarikuisel suurel pressikonverentsil ja ka Vene välisministeeriumi ajakirjas Russia in Global Affairs kuu aega tagasi ilmunud pikemas Vene välispoliitika analüüsis, vahendas ERRi uudisteportaal ETV saadet «Välisilm».

Moskva on võtnud kindla kursi, rõhutamaks, et kui nad seni on olnud nö tugeva Lääne, konkreetselt USA, surve all, kes on soovinud neid kuidagi alla suruda, siis nüüd on Venemaa ise häälekamalt maailmaasjades kaasa rääkima asunud ja Lääs peab varem või hiljem sellega arvestama hakkama.

«Seni näeme mittekonstruktiivse ja ohtliku käitumise jätkumist Venemaa suhtes, sealhulgas NATO tugevdamist meie piiride lähistel ja Euroopa ning Aasia raketikaitsesüsteemide loomist USA poolt, millesse Ühendriigid on haaranud ka Euroopa ja Kirde-Aasia riigid ning usume, et sellised sammud on destabiliseerivad ja lühinägelikud,» rääkis Lavrov.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles