Arvo Pärt pöördus piketil avaldusega Venemaa juhtide poole

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõuna ajal toimus Tallinnas Venemaa saatkonna ees piketi Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedevi ning teiste Venemaa poliitvangide toetuseks, kus osales ka helilooja Arvo Pärt.


Tegemist oli solidaarsusaktsiooniga samal päeval Moskvas toimuva meeleavaldusega Venemaa põhiseaduse ja õigusriigi kaitseks.

«Me taunime süüdimõistvat kohtuotsust Venemaa ärimehele ja filantroobile Mihhail Hodorkovskile ning tema äripartnerile Platon Lebedevile. Me nõuame nende ja teiste poliitvangide viivitamatud vabastamist,» ütles kodanikuliikumise «Vene demokraatide sõbrad» esindaja Marina Pimenova.

Saatkonna ees toimunud piketil oli igaühel võimalus kirjutada alla jõulukaardile, mis saadetakse Hodorkovskile ja Lebedevile. Kohapeal jagati ka apelsine, mille külge oli kinnitatud Venemaa lipp kirjaga «31».

See number sümboliseerib Venemaa põhiseaduse paragrahvi 31, mis käsitleb koosolekuvabadust. «Koosolekuvabaduse ning õigusriigi põhimõtete kaitseks kogunevad iga teise kuu 31. kuupäeval Venemaal kümned tuhanded inimesed ning seni on võim need meeleavaldused laiali peksnud. Oma aktsiooniga Tallinnas me soovime avaldada toetust meie Venemaa sõpradele, kes peavad oma põhiseaduslike õiguste eest võitlema,» lisas Pimenova.

Piketil osales teiste seas ja helilooja Arvo Pärt, kes luges ette Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile ja peaminister Vladimir Putinile adresseeritud pöördumise. Ta kutsus Venemaa riigijuhte üles Hodorkovskit ja Lebedevi vabastama.

«Jumal kannatab kõike, andestab kõik ja armastab kõiki. Kõiki viimseni, ja teid sealhulgas. Kuid ta ootab meilt ka midagi vastuseks. Ootab, et ka meie oleksime armulised ja suuremeelsed. Härra Medvedev, härra Putin – vabastage nad! Teil pole vaja seda otsust kahetseda ei selles ega tulevases elus,» ütles helilooja oma pöördumises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles