USA presidendi sõnul on Islamiriigi tulevik lootusetu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama oli Luure Keskagentuuri peamajas kõneledes veendunud Islamiriigi hävingus.
President Barack Obama oli Luure Keskagentuuri peamajas kõneledes veendunud Islamiriigi hävingus. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA presidendi Barack Obama hinnangul on kogu sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) üritus lootusetult läbi kukkunud ja pühasõdalased põgenema löödud.

President kommenteeris olukorda kolmapäeval visiidi käigus Luure Keskagentuuri (CIA) peamajja Langleys, kus ta kohtus oma julgeolekunõukogu liikmetega.

Obama sõnul on IS surutud kaitsepositsioonidele ja lääneliitlased pealetungil ning ei kavatse enam initsiatiivi käest anda.

Presidendi andmetel on Ühendriikidel viimastel nädalatel muu hulgas õnnestunud hävitada kolm Islamiriigi juhtivliiget, kelle kaotus on džihadistidele tugevaks hoobiks.

"Lähipäevadel  ja -nädalatel kavatseme neid veelgi hävitada. Iga päev ärkavad IS-i juhid arusaamisega, et see päev võib olla nende viimane," jätkas president.

Obama lisas, et islamistide ridades sõdivate võitlejate arv aina väheneb ja praegu on see madalaim pärast 2014. aastat.

Presidendi hinnangul on Islamiriigi täielikul purustamisel võtmeküsimuseks Süüria kodusõja lõpetamine.

Ühendriikide relvajõudude kõneisik ütles päev varem, et USA juhitav koalitsioon on edukalt lõpetanud oma kampaania esimese etapi äärmusrühmituse Islamiriik vastu Iraagis ja Süürias.

Koalitsioon on ellu viimas kolme peamist sammu IS-i vastu, ütles Bagdadis baseeruv kõneisik kolonel Steve Warren.

"Meie vaenlane on nõrgestatud ning me teeme praegu tööd tema murdmiseks. Sõjalise kampaania esimene etapp on läbi saanud," ütles Warren Pentagoni ajakirjanikele, märkides, et esimese sammu eesmärk oli takistada IS-il uute territooriumide hõivamist.

"Me oleme nüüd teises etapis, mis on vaenlase organisatsiooni lammutamine," sõnas ta.

Warren ütles, et kampaania viimane etapp peab tagama, et IS saab lõplikult lüüa ning et kohalikud jõud suudavad takistada džihadistide mõju uut esilekerkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles