Boko Haram avalikustas röövitud tüdrukutest uue video

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Boko Harami videost, millel on näha röövitud tüdrukuid
Kaader Boko Harami videost, millel on näha röövitud tüdrukuid Foto: SCANPIX

Nigeeria põhjaosas tegutsev islamistlik terroriorganisatsioon Boko Haram avaldas video, millel on kaks aastat tagasi Chibokist röövitud tüdrukuid.

Nigeeria valitsusele saadetud videos on näha 15 tüdrukut, kes kannavad musta värvi mosleminaiste rõivaid ning osa vanemaid tundis oma tütre ära, edastab BBC.

Nigeeria tüdrukute röövimise järgselt käivitus globaalne sotsiaalmeedia kampaania #BringBackOurGirls, millesse oli kaasatud USA esileedi Michelle Obama ja veel  teisi avaliku elu tegelasi.

Hoolimata Nigeeria valitsuse, laste vanemate ja kuulsuste pingutustest, ei õnnestunud tüdrukuid leida.

Tuhanded vanemad korraldasid pealinnas Abujas protestimarsse, nõudes Nigeeria valitsuselt nende tütarde tagasitoomist.

Boko Harami võitlejad ründasid ründasid 14. aprillil 2014 Borno osariigis Chibokis asuvat kooli ajal, mil tüdrukud eksameid tegid. Pärast seda avaldas äärmusrühmitus video, milles nõudis tüdrukute vahetamist oma võitlejate vastu.

Boko Harami juht Abubakar Shekau teatas, et tüdrukud astusid islami usku ning nad peavad hakkama kas võitlejate naisteks või nad müüakse orjadeks.

Üks kuu pärast röövimist pääses 57 tüdrukut põgenema, kuid 219 tüdrukut on ikka kadunud.

Boko Haram avaldas video, millel on näha röövitud tüdrukuid, 2014. aasta mais ning järgmise video 2015. aasta detsembris ning siis palusid röövitud, et Nigeeria valitsus röövijatega koostööd teeks.  Tüdrukute sõnul ei kohelda neid halvasti, kuid nad igatsevad oma peresid.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel on Boko Haram alates 2014. aastast röövinud umbes 2000 noort naist, tüdrukut ja last. Paljud neist on sunnitud prostituutideks, võitlejateks ja isegi enesetapupommitajateks.

Boko Haram asutati 2002. aastal eesmärgiga takistada lääneliku hariduse levikut Nigeerias. «Boko Haram» tähendab Nigeeria hausa dialektis «läänelik haridus on keelatud».

Boko Haram hakkas tegelema militaaroperatsioonidega 2009. aastal ning nüüdseks on kuulutanud end äärmusrühmituse Islamiriik liitlaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles