Jüri Luik: Vene lennukite manöövrid USA sõjalaeva kohal olid erakordselt jultunud (5)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Luik
Jüri Luik Foto: Pm

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktori Jüri Luige sõnul soovis Venemaa eile ja üleeile Läänemerel toimunud intsidentidega ilmselt näidata oma pahameelt, sest ei suuda leppida USA kohalolekuga siinses regioonis liitlaste kaitseks.

«Tegu on ereda näitega sellest, et külm sõda on tagasi, sest lennuki ohtlik lähenemine teisele lennukile või laevale oli lemmikvõte just tollest ajastust,» nentis Luik.

«Meie jaoks on tähelepanu vääriv,  et intsident  toimus Läänemerel, Poola lähistel ja mitte kaugel Leedust.  Ilmselgelt oli see Venemaa soov demonstreerida USA-le oma pahameelt moodsa laeva  Arleigh-Burke'i klassi hävitaja toomise üle  Läänemerre,» selgitas kaitseuuringute keskuse juht.

Luik selgitas, et külma sõja ajal pidasid venelased Läänemerd oma sisemereks ega suuda tänaseni harjuda USA kohalolekuga oma liitlaste kaitseks. Venelaste soov oli kindlasti ka näidata Kaliningradis paiknevate vägede sõjalist rolli, lisas Luik.

Luik märkis, et Vene lennukite tegevust võib nimetada simuleeritud rünnakuks.  «Tegu oli  väga ohtliku manöövri, nn simuleeritud rünnakuga,  kuid samas mitte otseselt sõjalise aktiga,» nentis Luik.  

Ta lisas, et ründelennukid  Su-24, mis lähenesid ülimalt madalalt (umbes 30 meetrit merepinnast ja kohati vaid kümmekond meetrit laevaküljest), oleks võinud lahingutingimustes olla laevale suureks ohuks. Antud juhtumi puhul olid lennukid relvastamata, praegu oli ohuks pigem lennukipiloodi  teadlik hulljulgus. Väikseimgi  valearvestus oleks hõlpsasti võinud viia lennuki ja laeva kokkupõrkeni.

«Selliseid Venemaa algatatud  intsidente on viimasel ajal palju, ka Vahemerel  ja Mustal merel, kuid Läänemeres toimuv paistis silma erakordse jultumuse poolest,» tõdes Luik.  «Tõenäoliselt  piirdub USA pool siiski avaliku protestiga, võib-olla kutsutakse välja saadik.  Sellised intsidendid pigem suurendavad NATO soovi olla Läänemere ruumis kohal suuremate jõududega.»

Vene ründelennukid tegid eile ja üleeile korduvaid agressiivseid ülelende USA hävitajast USS Donald Cook. Ühel korral lendas Vene sõjalennuk Su-24 kõigest üheksa meetri kõrguselt üle hävitaja. Vene lennukid eirasid laeva meeskonna raadiokutsungeid.

Vahejuhtum toimus ca 130 km kaugusel Venemaale kuuluvast Kaliningradi oblasti rannikust. Hävitaja saabus Poola sadamalinna Gdanskisse möödunud nädalal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles