Soome andis Egiptuse vanaemale aastase elamisloa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: SCANPIX

Soome meedias egiptlannast vanaemana tuntud 65-aastane Eveline Fadayel sai aastase elamisloa.

Soome migratsiooniamet väljastas vastava loa 21. detsembril, vahendas Helsingin Sanomat.

Elamisloa saamist kinnitas Fadayeli poeg Maher Gerges, kelle sõnul on tema ema väga haige.

Fadayel saabus Soome turistiviisaga 2007. aastal ja otsustas jääda elama poja Maher Gergesi perekonna juurde.

Arstide kinnitusel sõltub naine oma Soomes elavate poegade abist ja tal pole Egiptuses ühtegi sugulast, kelle juures elada. Egiptlanna on kristlane ja kuulub koptide vähemuse hulka.

Migratsiooniamet oli varem mitmel korral lükanud tagasi Fadayeli elamisloataotluse. Naise kõik kolm poega, kellest kaks on Soome kodanikud, oma abielus soomlannadega ja elavad Soomes. Praegu kehtiva seaduse järgi ei kuulu aga vanaemad-vanaisad tuumikpere hulka ja elamisluba neile anda ei saa.

Naine pidi riigist lahkuma 13. juuniks 2010, kuid nii ei läinud, sest perekond peitis oma vanaema ära.

Euroopa inimõiguste kohus (EIK) teatas mullu augustis, et Fadayeli ei tohi praegu riigist välja saata. Naine oli edastanud kohtule arstide detailse raporti oma tervisliku seisundi kohta.

Oktoobri lõpus otsustas Soome immigratsioonipoliitikat arutanud ekspertgrupp, et seadustesse «memmepügalat» ei lisandu ja lähisugulaste elamislubade taotlemistingimused ei muutu.

Kui muudatus oleks teoks tehtud, oleksid ametnikud saanud anda praegusest enam elamislube täisealiste Soome kodanike vanematele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles