Iirimaa parlamendil ei õnnestunud taas peaministrit valida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iirimaa parlamendil ei õnnestunud neljapäeval ka kolmas katse peaministrit valida, pikendades sellega ummikseisu, mis on jätnud riigi uue valitsuseta juba pea seitsmeks nädalaks.

Ühelgi kahe suurema partei liidritest ei ole õnnestunud kokku saada võiduks piisavalt hääli.

Ametist lahkuv peaminister, Fine Gaeli erakonda kuuluv Enda Kenny kogus 52 poolt- ja 77 vastuhäält ehk vaid ühe rohkem kui möödunud nädala ebaõnnestunud katsel. Micheal Martin Fianna Failist võitis 43 poolthäält ehk sama palju kui eelmisel korral. Tema vastu hääletas 91 seadusandjat.

Lahkuv koalitsioon on olnud kohusetäitjana ametis alates 26. veebruari valimistest, mis ei andnud kummalegi parteile valitsuse moodustamiseks piisavalt hääli.

Kuigi mõlemaid parteisid peetakse paremtsentristlikeks, on nende suhteid varjutanud usaldamatus ja ajalooline vaen.

Enamusvalitsuse moodustamiseks on vaja 158-kohalises parlamendis vähemalt 80 häält, mis on võimalik vaid omavahel koalitsiooni moodustades või üritades saavutada väga erinevate väiksemate parteide ja sõltumatute tuge.

Parlament koguneb järgmisele hääletusele valitsuse üle tuleval kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles