Brasiilia ülemkohus ei tõkestanud riigipea tagandamisprotsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Dilma Rouseff.
Brasiilia president Dilma Rouseff. Foto: Reuters

Brasiilia ülemkohtu enamus lükkas tagasi peaprokuröri taotluse tõkestada president Dilma Rousseffi tagandamisprotsess kongressis.

Kohtunikud lükkasid tagasi peaprokuröri José Eduardo Cardozo neljapäeval esitatud taotluse kohtutõkendiks «kafkaliku» protsessi vastu.

Ülemkohtu neljapäeva õhtul alanud istung venis üle kesköö ning kohtunike enamuse otsus tähendab rohelist tuld alamkoja pühapäevale kavandatud hääletusele Rousseffi tagandamise alustamiseks ülemkojas.

Cardozo sõnul on tagandamisprotsessi käigus esitatud juhtumiga mitteseotud tõendeid, nagu Rousseffi esimese ametiajaga seotud küsimused.

Ta nimetas opositsiooni katset Töölispartei juht Rousseff ametist tõugata «tõeliseks kafkalikuks protsessiks, kus süüdistataval ei ole võimalik teada saada, miks ja milles teda täpselt süüdistatakse».

Cardozo sõnul rikub protsess Rousseffi õigust kaitsele.

Rousseffit süüdistatakse riigieelarvega manipuleerimises eesmärgiga suurendada föderaalkulutusi 2014. aasta tagasivalimiskampaania ajal ja veel kord 2015. aastal tõsise majandussurutise ajal. President ise väidab, et tegemist on suhteliselt tehnilist laadi süüdistusega, mis ei ole karistatav tagandamisega.

President on nimetanud tagandamistprotsessi riigipöördeks.

Tagandamisprotsess jõuab ülemkotta vaid juhul, kui seda toetab pühapäeval kaks kolmandikku ehk 342 alamkoja saadikut 513-st. Vastasel juhul protsess peatub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles