Skandaal Rootsis: minister käis lõunatamas paremäärmusliku liikumise juhiga (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan Foto: SCANPIX

Rootsi meedia teatel on elamumajanduse minister Mehmet Kaplan osalenud sündmustel, kus on olnud või mille on korraldanud paremäärmuslike ja islamistlike grupeeringute esindajad.

Väljaanne Aftonbladet avaldas eile foto, millel on Kaplanit näha lõunatamas koos Rootsi paremäärmusliku liikumise Bozkurtlar (Hallhundid) juhi ning islamistliku grupeeringu Milli Görüs esindajatega.

Keskkonnaparteisse kuuluv Kaplan kaitses end teatades, et teda paluti neil sündmustel osaleda ja ta nõustus. Ta ei uurinud, kes veel kohal olid ja ta ei ole varem Bozkurtlari esindajatega kokku puutunud.

«Mul ei ole nendega varasemat sidet. Kui oleksin teadnud, kellega tegemist on, ei oleks ma sündmusel osalenud,» teatas Kaplan Rootsi ringhäälingule.

Ringhäälingu andmetel on Kaplanil siiski varasemast paremäärmuslaste ja islamistidega kokkupuuteid, mis ei ole olnud vaid põgusad kohtumised.

Kaplani teatel ei ole need äärmusühendused ja – organisatsioonid ohtlikud seni, kuni nad ei ole kasutanud vägivalda.

Rootsi peaminister Stefan Löfven kutsus Kaplani juhtumi tõttu kokku kriisinõupidamise ja kritiseeris elamumajanduse ministri käitumist.

Löfveni sõnul peab minister oma tegevuse ja sammude eest vastutama ega saa end siduda grupeeringutega, mis võivad äärmusvaadete tõttu ohtlikud olla.

Seni ei ole Kaplani tagasiastumist nõutud.

Rootsi keskkonnapartei juht Gustav Fridolin nimetas väljaandes Dagens Nyheter  Bozkurtlar liikumist fašistlikuks. Samas ta rõhutas, et minister Kaplan tõesti ei võinud teada, kes temaga koos sündmusel olid.

Fridolini teatel nad endi ridadesse kuuluvat Kaplanit ei karista.

«Karistust ei tule, kuid Mehmet peab aru saama, et enne sündmusel osalemist tasuks siiski kontrollida, kes sinna kutsutud on ja kas sündmus võib olla paremäärmusliku või islamistliku propaganda tegemiseks,» nentis Fridolin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles