Makedoonias avaldati taas meelt presidendi amnestia vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstraator peaminister Nikola Gruevski vastasel protestil
Demonstraator peaminister Nikola Gruevski vastasel protestil Foto: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Makedoonias avaldasid tuhanded inimesed eile kolmandat õhtut järjest meelt presidendi otsuse vastu anda poliitikutele armu, mille tulemusena lõpetatakse juurdlus umbes 50 avaliku elu tegelase suhtes.

Meeleavaldajad, kellest paljud on opositsiooniliste sotsialistide (SDSM) pooldajad, vilistasid ja hüüdsid «Tagasiastumine!», «Pole õiglust, pole rahu,» ütles AFP reporter sündmuskohalt.

Kolmapäeva õhtul esines protestidel ka vägivalda, meeleavaldajad rüüstasid president Gjorge Ivanovi meeskonna ametiruume ja panid mööbli põlema.

Opositsioonijuht, sotsialistide liider Zoran Zaev kutsus eile meeleavaldajaid rahule.

Ivanov andis teisipäeval korralduse lõpetada kõik kriminaalasjad võimuparteide ja opositsiooni poliitikute vastu.

Presidendi amnestia eesmärk on leevendada poliitilist kriisi, mille põhjustas 2015. aasta veebruaris ilmsiks tulnud pealtkuulamisskandaal. Skandaali vallandasid opositsiooni süüdistused, mille kohaselt on konservatiivne valitsus eesotsas peaminister Nikola Gruevskiga pealt kuulanud 20 000 inimest.

Uurimine algatati konservatiivse valitsuse ametnike, teiste seas Gruevski, ekssiseministri Gordana Jankulovska ja endise luureülema Sasho Mijalkovi suhtes.

Valitsus lükkas süüdistused tagasi ja esitas vastukäiguna süüdistused opositsiooniliste Zaevi vastu, süüdistades teda spioneerimises ja katsetes Balkani riiki stabiliseerida.

Ivanov ütles eile teleusutluses, et tema peamine eesmärk on teha lõpp poliitilisele kriisile. «Mul lasub presidendina vastutus teha lõpp liiga kaua kestnud kriisile.» 

Kriisi lahendamisse on sekkunud Euroopa Liit, mis vahendas eelmisel aastal Makedoonia valitsuse ja opositsiooni kokkulepet, mis näeb ette ennetähtaegsete valimiste korraldamist 5. juunil. Opositsioon on teatanud, et ei kavatse valimistel osaleda.

Amnestia on hukka mõistnud nii EL, USA ning kõik Makedoonia erakonnad, sealhulgas Ivanovi enda VMRO-DPMNE.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles