Hispaania tööstusminister lahkub Panama lekete survel ametist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panamas
Mossack Fonseca peakorter Panamas Foto: Ed Grimaldo/AFP

Hispaania tööstusminister José Manuel Soria lahkus täna ametist pärast nn Panama dokumentides ja teistes meediaväljaannetes levinud teateid tema seotuse kohta offshore-firmadega.

Soria ütles, et esitas lahkumisavalduse "oma äritegevust puudutavas selgitustöös viimastel päevadel tehtud järjestikuseid vigu...ja kaaludes ilmset kahju, mida selline olukord teeb Hispaania valitsusele".

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas 3. aprillil Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid aastatel 1977-2015 oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

Niinimetatud Panama dokumentide leke on raputanud maailma poliitilist ja rahanduseliiti. Islandi peaminister oli sunnitud tagasi astuma osaluse tõttu Briti Neitsisaartel registreeritud firmas.

Briti peaminister David Cameron on pidanud avalikkuse survel avalikustama maksudeklaratsiooni. Cameroni maine on saanud hoobi asjaolu tõttu, et ta viivitas tunnistamisega, et hoidis isa Ian Cameroni offshore-fondis aktsiaid ja sai oma vanematelt raha, millelt võis hoiduda pärandimaksu tasumisest.

Vene president Vladimir Putin on üritanud juhtida tähelepanu kõrvale oma lähikondlaste tegevuselt maksuparadiisides süüdistustega USA aadressil, mille kohaselt on Panama lekke taga Ühendriigid.

Hiina on üritanud tsenseerida veebifoorumeid ja meediat, et vältida riigi juhtkonnaga seotud ning maksuparadiisides raha hoidnud isikute nimede avalikkuseni jõudmist.

Rikkaid riikides nagu Austraalia, Prantsusmaa, India, Mehhiko, Peruu, Hispaania jt. ootavad juurdlused maksudest kõrvalehoidmise kahtlustuse alusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles