Kanada peaminister soovib assisteeritud enesetapu legaliseerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Justin Trudeau
Kanada peaminister Justin Trudeau Foto: SCANPIX

Kanada peaminister Justin Trudeau juhitud valitsus tutvustas eile seaduseelnõud, mis teeks legaalseks niinimetatud assisteeritud enesetapu sooritamise, vahendab New York Times.

Assisteeritud enesetapp oleks legaalne siiski vaid juhul, kui inimene kannatab väga tõsise ravimatu haiguse all, mis põhjustab sellele isikule jätkuvat füüsilist või vaimset piina.

Seaduseelnõu piirab taolise elulõpetamise meetme kasutamise vaid Kanada kodanikele ja residentidele, kellel on õigus riiklikule tervisekindlustusele. Selle piiranguga soovitakse ennetada meditsiiniturismi kasvu peale seaduse vastuvõtmist.

Seaduse jõustumise puhul saab Kanada olema üks vähestest riikidest, kus taoline tegu legaalne on. Assisteeritud enesetapp on lubatud veel Belgias, Hollandis, Šveitsis, Saksamaal ja mõnes USA osariigis.

Elu lõpetamine tõsise meditsiinilise probleemi korral oleks võimalik sooritada arstide poolt saadud ravimitega, samuti võiks eelnõu vastuvõtu puhul lasta arstil või meditsiiniõel endale vastav doseering anda. Ka saaks haige perel või sõpradel olema õigus surmale kaasa aidata.

Seaduseelnõu üle on spekuleeritud juba aastakümneid, nüüd loodetakse selle vastuvõtule, kuna sellel on Trudeau ja valitsuse koalitsiooni toetus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles