Europarlamendi saadikud nõudsid kirjas Putinile Savtšenko vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraine sõjaväelendur Nadija Savtšenko.
Ukraine sõjaväelendur Nadija Savtšenko. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi saadikud lähetasid Venemaa presidendile Vladimir Putinile kirja, milles nõudsid vangimõistetud Ukraina piloodi Nadija Savtšenko viivitamatut vabastamist.

«Me oleme väga mures Nadija Savtšenko äärmiselt halva tervisliku seisukorra pärast, iseäranis kuna ta on otsustanud taasalustada kuiva näljastreiki. Nõuame tema viivitamatut vabastamist,» öeldakse 46 europarlamendi saadiku allkirjastatud pöördumises.

«See on üks väheseid asju, mida teha saame, sest Savtšenko on ju suremas,» ütles täna Tallinnas üks pöördumisele allakirjutanutest, Tunne Kelam. «Konkreetselt viimased teated (Savtšenkost - BNS) olid, et talt ei saada (sundtoitmiseks - BNS) veresooni kätte. Ta on ju peaaegu nädal aega olnud kuival näljastreigil,» rääkis Kelam.

Lisaks Kelamile oli Eestist valitud Euroopa Parlamendi liikmetest kirjaga ühinenud ka Marju Lauristin.

Kelami sõnul ei tasu siiski allakirjutanute mitte väga suurest arvust mingeid kaugeleulatuvaid järeldusi teha. «Kui tahetakse kiirelt tegutseda, siis ei saa ju kõigiga kontakteeruda,» märkis Kelam.

Saadikud meenutavad oma kirjas Putinile, et Minski kokkulepete kohaselt kohustusid mõlemad pooled lahingutegevuses võetud vange vahetama ning rõhutavad, et hoiavad teemat üleval nii kaua, kuni Savtšenko, aga ka ukraina filmitegijate Oleh Sentsovi ja Oleksandr Koltšenko ja teised ebaseaduslikult kinnipeetavad on vabastatud.

«Me rõhutame, et Teie olete personaalselt ja otseselt vastutav selle, eest, kui ei hoita ära traagilist lahendust, enne kui hilja,» märgivad eurosaadikud oma kirjas Putinile.

Täna hommikul märkisid Ukraina president Petro Porošenko, Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande Savtšenko seisundi halvenemist ja kutsusid Moskvat üles teda viivitamatult vabastama.

Ukraina sõjaväelendur Savtšenko (34) langes 2014. aasta juunis Donbassis peetud lahingute käigus separatistide kätte vangi, kes andsid ta üle Venemaa võimudele. Venemaa süüdistas Savtšenkot kahe Vene ajakirjaniku tapmisele kaasaaitamises. Savtšenko mõisteti 22. märtsil Venemaa kohtus 22 aastaks vangi.

Pärast vangistamist valiti Savtšenko Ukraina parlamenti ülemraadasse ning ta on ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles