Makedoonias jätkusid valitsusvastased meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonias jätkusid reedel valitsusvastased meeleavaldused.
Makedoonias jätkusid reedel valitsusvastased meeleavaldused. Foto: OGNEN TEOFILVOVSKI/REUTERS

Makedoonias jätkusid reedel neljandat päeva järjest vihased valitsusvastased meeleavaldused, kus protesteeritakse presidendi otsuse vastu anda poliitikutele armu ja mille tulemusena lõpetatakse juurdlus umbes 50 avaliku elu tegelase suhtes.

Tuhanded meeleavaldajad, kellest suur osa olid opositsiooniliste sotsialistide erakonna (SDSM) pooldajad, nõudsid presidendi tagasiastumist, kui ta oma otsust ei tühista.

"Astu tagasi!" karjusid meeleavaldajad.

Kolmapäeva õhtul esines protestidel ka vägivalda, meeleavaldajad rüüstasid president Gjorge Ivanovi meeskonna ametiruume ja panid mööbli põlema, kuid reedel kulges meeleavaldus esialgsetel andmetel rahumeelselt.

Sotsialistide liider Zoran Zaev on korduvalt manitsenud meeleavaldajaid rahu säilitama.

President Ivanov andis teisipäeval korralduse lõpetada kõik kriminaalasjad võimuparteide ja opositsiooni poliitikute vastu. Presidendi amnestia eesmärk on leevendada poliitilist kriisi, mille põhjustas 2015. aasta veebruaris ilmsiks tulnud pealtkuulamisskandaal. Skandaali vallandasid opositsiooni süüdistused, mille kohaselt on konservatiivne valitsus eesotsas peaminister Nikola Gruevskiga pealt kuulanud 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles