Juhtiv toori: Cameron ei elaks Brexiti referendumi kaotust üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

David Cameroni konservatiivsesse parteisse kuuluv juhtiv seadusandja hoiatas laupäeval, et peaminister ei peaks vastu 30 sekunditki, kui britid 23. juuni referendumil Euroopa Liidust lahkuda otsustavad.

Cameron kinnitas sel nädalal, et kavatseb jääda ametisse ja juhtida 28-liikmelisest ühendusest lahkumise protsessi, kui valijad nõndanimetatud Brexiti poolt hääletavad.

Kuid Euroopa-meelne Ken Clarke, kes on olnud minister nii Cameroni kui ka varasemate konservatiividest peaministrite John Majori ja Margaret Thatcheri kabinetis nimetas olukorda jantlikuks.

«Peaminister ei peaks vasti 30 sekunditki, kui ta kaotaks referendumi ja me langeksime konservatiivse juhtkonna kriisi, mis ei ole kunagi olnud väga meeliülendav vaatepilt,» lausus ta usutluses BBC raadiole.

Kihutuskoosolekul EList lahkumise nimel ütles juhtiv Brexiti pooldaja ja Londoni linnapea Boris Johnson, et peaminister peaks rahvahääletuse tulemusest sõltumata ametisse jääma.

Cameroni tõenäoline mantlipärija tooride juhina lausus koosolekul Inglismaa loodeosas Newcastle'is, et «loomulikult peaks David Cameron ametisse jääma».

Küsimusele, kas temast saaks 24. juunil peaminister, vastas Johnson: «Muidugi mitte».

Arvamusküsitlused on näidanud, et Suurbritannia on ELis püsimise küsimuses sügavalt lõhestunud ning lõhestunud on ka konservatiivne partei.

Paljud Cameroni ministrid ja ja umbes kolmandik tema parlamendierakonnast teevad aktiivset kampaaniat Brexiti nimel.

Clarke hoiatas, et konservatiivid on ohtlikult lähedal sügavatele erimeelsustele Euroopa osas, mis lõhestasid erakonna 1990. aastatel ning selle maine sai nii rängalt kahjustada, et jättis partei aastateks 1997-2010 võimult eemale.

«Parteid oli võimatu valida, sest see oli just läbi teinud nii kohutavalt kibeda kodusõja, et oli võimatu näha, kuidas see võiks jätkata. Nüüd me ei tohiks seda korrata,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles