Brasiilia parlament hääletab presidendi üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Dilma Rousseff.
Brasiilia president Dilma Rousseff. Foto: SCANPIX

Brasiilia parlamendi alamkojas algas pühapäeval hääletus president Dilma Rousseffi tagandamisprotseduuri alustamise üle ülemkojas.

Pärast reedel alanud ja üle 40 tunni kestnud debatte alustasid alamkoja 513 saadikut ükshaaval hääletamist.

Parlamendi spiiker Eduardo Cunha andis ka igale saadikule enne otsuse teatamist ka sõna võtta.  Pärast esimest pooltteist tundi pooldas presidendi tagandamist 137 ja vastu oli 38 saadikut.

Tagandamisprotsess jõuab ülemkotta vaid juhul, kui seda toetab pühapäeval kaks kolmandikku ehk 342 alamkoja saadikut 513-st. Vastasel juhul protsess peatub.

Kui protseduur jõuab senatisse, korraldatakse seal eraldi hääletus. Tagandamisotsuse korral läheb riigi juhtimine üle asepresident Michel Temerile, keda Rousseff on süüdistanud riigireetmises ja tema vastu vandenõu korraldamises.

Rousseffit süüdistatakse riigieelarvega manipuleerimises eesmärgiga suurendada föderaalkulutusi 2014. aasta tagasivalimiskampaania ajal ja veel kord 2015. aastal tõsise majandussurutise ajal. President ise väidab, et tegemist on suhteliselt tehnilist laadi süüdistusega, mis ei ole karistatav tagandamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles