Swexit? Rootslaste toetus ELile on langemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslaste entusiasm olla Euroopa Liidu liige on näitamas langustrendi.
Rootslaste entusiasm olla Euroopa Liidu liige on näitamas langustrendi. Foto: SCANPIX/REUTERS

Riigi püsimist Euroopa Liidus toetavate rootslaste arv on järsult vähenenud, selgus Rootsi rahvusringhäälingu SVT poolt tellitud uuringust.

Vaid 39 protsenti arvab, et Rootsi jäämine Euroopa Liitu on hea mõte, tuleb ilmsiks uuringufirma TNS Sifo küsitlusest. Sügisel 2015 oli vastav protsent 59.

Samal ajal leidis 21 protsenti, et Euroopa Liidu liikmelisus on halb mõte. Ülejäänud küsitlusele vastanutest antud küsimuses selget seisukohta ei omanud.

ELi toetuse järsu languse põhjusena võib näha jätkuvat rändekriisi, kommenteerisid täna avalikustatud küsitluse tulemusi SVT-le eksperdid.

«Inimesed kuulavad poliitikuid ja just seal suunal on viimasel ajal kuulda palju ELi suunalist kriitikat rändkriisi lahendamise osas,» sõnas poliitikateadlane Göran von Sydow Rootsi Euroopa Uuringute Instituudist.

Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven palus möödunud aastal korduvalt, et ka teised EL liikmesriigid võtaksid põgenikevoo koormat rohkem oma kanda, sest Rootsi on migrantide vastuvõtu statistikalt niigi Euroopas esirinnas.

Kuna vabatahtlikult midagi ei muutunud, pöördus Löfven Euroopa Komisjoni poole, et ümberjagamisprogrammi raames Rootsi saabuma pidanud migrandid paigutataks mõnesse teise ELi 28-st liikmesriigist. Peaministri ettepanek aga Euroopa tasandil läbi ei läinud, selle asemel otsustas Euroopa Liit prioritiseerida märtsis sõlmitud leppele Türgiga, mille alusel saadab EL ebaseaduslikult Kreekasse saabunud migrandid tagasi Türki.

Rootsi on samal ajal aga taas sisseviinud piirikontrolli ja karmistanud elamislubade saamise tingimusi, sest omavalitsused kurdavad, et pole enam võimelised uutele tulijatele majutusvõimalusi garanteerima.

TNS Sifo poolt läbiviidud uuringus osales 1142 inimest vahemikus 18-79 eluaastat.

Möödunud nädalal avalikustatud YouGovi küsitluse tulemused näitasid, et brittide hulgas on Brexiti toetajad napis vähemuses. 40 protsenti vastanutest lubasid eelootaval referendumil hääletada Euroopa Liitu jäämise poolt, 39 toetavad EList lahkumist ning ülejäänud pole veel otsustanud või ei plaani rahvahääletusel osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles