Miks eelistada pagasiruumis reisi Euroopasse kodumaa asemel – Vietnami näide (1)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Can Tho linna slumm Vietnamis
Can Tho linna slumm Vietnamis Foto: SCANPIX

Uudis Eesti piiril kinnipeetud inimkaubitsejatest, kelle laadung oli 11 vietnamlast, ei ole esimene omasuguste seast. Pea iga eurooplane on teadlik asjaoludest, mis sunnivad süürlasi võtma ette ohtlikke reise, et maabuda Euroopas ja siin asüüli taotleda. Põhjused, miks võtta ette sellist reisi Vietnamist, ei ole aga nii üldlevinud.

Vietnami Sotsialistlik Vabariik on koos Hiina, Kuuba ja Laosega üks vähestest järelejäänud üheparteilise valitsusega sotsialistlikke riike, mis ametlikult tunnustavad kommunismi kui oma riiklikku poliitikat. Vietnami praegune konstitutsioon sätestab Vietnami Kommunistliku Partei ülimuslikkuse riigi valitsemises, poliitikas ja ühiskonnas. Olenemata ebademokraatlikust riigikorrast, on Vietnami majandus nagu Hiinaski, arenenud suuresti kapitalistlikuks. Vietnami eesmärgiks on saada aastaks 2020 arenenud riigiks.

Economisti andmetel ennustatakse Vietnamile koos Myanmari, Kambodža ja Laosega jätkuvat kõrget 6,5-protsendilist majanduskasvu järgnevaks 15 aastaks. Vietnami nimetatakse ka üheks kuumimaks kohaks, kuhu Aasias investeerida.

Tänu ELiga sõlmitud vabakaubanduseleppele ja sarnastele koostöölepetele muuhulgas USA ja Jaapaniga oodatakse suurt eksporditõusu elektroonika- ja moetööstuses. Samuti liitus Vietnam pärast 12-aastaseid läbirääkimisi 2007. aastal Maailmakaubandusorganisatsiooniga (WTOga).

Olenemata märkimisväärsest riigisisesest arengust elab siiski valdav osa rahvastikust vaesuses. Igal aastal kasvab riigi tööealine elanikkond rohkem kui miljoni inimese võrra ja neile ei ole pakkuda ametit, mistõttu on töötuse tase kõrge.

Probleeme on ka maakohtade suure mahajäämusega ning regionaliseerumisega.

Inimesed lahkuvad Vietnamist mitte ainult majanduslikel põhjustel, näiteks kirjutab South China Morning Post suurest hulgast kodututest vietnamlastest Hiinas, kes on illegaalselt riiki tulnud eesmärgiga saada meditsiinilist abi, mis kodumaal oleks liiga kallis ja mida Hiinas saab tasuta. Tegemist ei ole ebavajalike protseduuridega vaid elu ja surma küsimusega. Seetõttu valitaksegi surma asemel kodutus Hiinas.

Vietnami poliitiline eliit piirab samuti usuvabadust, tagakiusamise all kannatavad vähemused, näiteks Montagnardid, kes on Vietnami mägedes elav hõimurahvas. Paljud neist on pidanud tagakiusamise eest põgenema naaberriiki, Kambodžasse. BBC andmetel vangistati näiteks 2013. aastal mitu tosinat Vietnami inimõiguslast, kes avaldasid valitsuse vastu kriitikat. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles