Raport: Itaalia maffia ja ISIS korraldavad üheskoos narkovedu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Itaalia maffiarühmitised ja terroriorganisatsioon Islamiriik (ISIS) teevad koostööd kanepitaimede smugeldamisel Euroopasse, selgub värskelt avaldatud uurimusest. 

Ehkki hašiši suitsetamine ja käitlemine on šariaadiseaduse all keelatud ning ISIS karistab oma territooriumil sellega vahele jäänud inimesi, teenivad grupeeringu juhid narkoäri pealt miljoneid – nõnda väidab Itaalia rahvuslik terrori- ja maffiavastane prokurör Franco Roberti.

Politsei on jõudnud jälile tõenditele, mille järgi on Itaalia gangsterid – kes on juba kaua kontrollinud riiki läbivaid uimastikanaleid – löönud kampa ISISega, et need tagaksid narkootilise aine transpordi läbi Põhja-Aafrika. Nende narkorada jookseb läbi Maroko, Alžeeria ja Tuneesia kuni Tobruki linnani Liibüa idaosas. Uurijate sõnul oli maffia sunnitud sõlmima kokkuleppe, et nende kaup pääseks läbi Liibüa linna Sirte, mis on ISISe võitlejate kontrolli all.

Sel nädalal avaldatud raporti järgi on ISISe tulud langenud möödunud aasta keskpaigaga võrreldes pea 30 protsenti, mis on sundinud rühmitist leidma omale uusi tuluallikaid. Narkokaubanduselt teenitav kasum – hinnanguliselt umbes 31 miljardit eurot – moodustavat grupeeringu tuludest ligi seitse protsenti.

Roberti alustas oma uurimisega möödunud aasta veebruaris. Tema sõnul on igati loogiline, et kaks kurjategijate rühmitist on jõudnud omavahelise koostööni – kui võtta arvesse sarnasusi islamistlike organisatsioonide ja traditsioonilise maffia ülesehituses. «Rahvusvaheline terrorism rahastab end maffiale omaste kuritegelike tegevuste läbi nagu uimastikaubandus; kaupade, nafta ja kunstiväärtuste smugeldamine; inimröövid ja väljapressimine,» sõnas itaallane.

Ta kutsus üles kanepi dekriminaliseerimisele, mis annaks löögi nii ISISele kui maffiale. «Dekriminaliseerimine või isegi seadustamine oleks relv kaubitsejate vastu, kelle hulgas võib olla selle pealt raha teenivaid terroriste,» ütles Roberti. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles