Analüüs: ISISes on võitlejaid enam kui 70 riigist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe liikmed
ISISe liikmed Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) seest pärineva juhusliku andmestiku analüüsi põhjal võib järeldada, et halastamatu džihadistide rühmituse võitlejate seas on enam kui 70 riigi kodanikke, ilmnes eile USAs avaldatud uuringust.

Andmed pärinesid ISISe jooksikult, kes andis need USA telekanalile NBC. Üle antud umbes 11 000 failist enam kui pooled osutusid duplikaatideks.

NBC edastas seejärel 4600 dokumenti terroritõrjekeskusele (Combating Terrorism Center - CTC), mis asub küll West Pointis, ent on sõjaväeakadeemiast sõltumatu.

Tegemist on ühega mitmetest ISISe ulatuslikest leketest sel aastal.

Tuhanded arvatavad ISISe registreerimisdokumendid lekkisid jaanuaris Süüria opositsiooni võrgulehele ja märtsis teatasid Saksa päevaleht Süddeutsche Zeitung ja Saksa raadiojaamad samasugustest andmetest. Juurdepääsu materjalidele said ka Saksa julgeolekuteenistused.

CTC ütles, et võrreldes NBCst saadud dokumente sarnaste paberitega kaitseministeeriumis suutsid nad leida kinnitust 98 protsendile sellest.

Värvatute poolt araabia keeles täidetud dokumendid hõlmavad umbes 30 protsenti arvatavalt 15 000 uuest võitlejast, kes aastail 2013-2014 Süüriasse sisenesid.

Analüüs ei andnud mitte üksnes tervikpilti võitlejatest, kuid ka sissevaadet sellesse, kuidas ISIS uusi liikmeid püüab hinnata, teha kindlaks nende võimeid ja tulla toime väga mitmepalgelise uute liikmete seltskonnaga, seisis CTC saidile üles riputatud avalduses.

Vastsed võtlejad olid vanuses 12-70 eluaastat ja keskmine vanus 26-27.

Isehakanud kalifaadiga ühinenute seas oli umbes 400 alla 18-aastast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles