Vulkaanid võisid põhjustada kliima soojenemist

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tungurahua vulkaan purskamas
Tungurahua vulkaan purskamas Foto: SCANPIX

Värske uuring näitab, et vulkaaniline tegevus ja laamade liikumine võis põhjustada kliima soojenemist ja jahenemist läbi maa ajaloo. 

Nii selgus täna ajakirjas Science avaldatud Texase ülikooli teadlaste uuringust. Tasub koheselt mainida, et uuring vaatas kliimamuutusi tohutult pika aja jooksul, mitte lühiajalist, inimeste põhjustatud kliimamuutuseid.

Nii uurisid teadlased kliima muutumist ligi 720 miljoni aasta jooksul ning ehitasid enda välitöö ja 200 olemasoleva uuringu põhjal üles maa vulkaanilise ajaloo. Selgus, et ajal, mil vulkaanid olid aktiivsemad, muutus ka ilm soojemaks ning vastupidi.

Vulkaaniliselt aktiivsed alad nagu näiteks Andide mäestik tekivad siis kui kaks laama kokku saavad. Vulkaanide purskamise järel paiskub atmosfääri suur hulk süsihappegaasi. Kuigi juba ammu teatakse, et atmosfääris leiduva süsihappegaasi hulga ja kliima vahel on seos, on siiani vastuseta jäänud küsimus, miks on geoloogilise ajaloo jooksul see hulk kõikunud.

Varasemad teooriad panustravad geoloogilistele protsessidele nagu näiteks mägede tekkimine, väites, et Maa ajaloo jooksul on maakerale tekkinud palju uut materjali ning selle materjali kulumise vältel on süsihappegaasi hulk atmosfääris vähenenud.

Texase ülikooli uuring näitab aga vastupidi, et pigem toovad geoloogilised protsessid süsihappegaasi atmosfääri juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles