Läänemerel keelatakse 2019. aastast tualeti heitvee merre kallamine (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri
Läänemeri Foto: Alo Lõhmus

Praamidel ja laevadel keelatakse 2019. aastast tualeti heitvee Läänemerre kallamine, teatas Rahvusvaheline Merendusorganisatsioon (IMO) reedel.

Keeld hakkab kehtima 2019. aasta juunis uutele reisilaevadele ning kaks aastat hiljem vanematele alustele, teatas IMO.

2011. aastal astus IMO sammu ühe maailma saastatuima veekogu kaitsmiseks, kui organisatsiooni Merekeskkonna kaitsekomisjon (MEPC) määratles Läänemere "eripiirkonnana", ent heitmete merreviskamise keelustamises kokkuleppele jõudmisele kulus veel viis aastat.

Rootsi taristuminister Anna Johansson tervitas otsust, kuid avaldas kahetsust, et see võttis mitme rannikuriigi vastuseisu tõttu nii kaua aega. Mõnede riikide sõnul puudub Läänemere sadamates vajalik taristu heitmete käitlemiseks.

"Läbirääkimised olid pikad ja mõnikord rasked, sest paljud riigid olid selle vastu," lausus minister riike täpsustamata.

Johanssoni sõnul aitab keeld edendada "kestlikumat laevandust" ja annab panuse jätkusuutlikumasse turismi.

"Uute regulatsioonidega keelustatakse eripiirkonnas heitvee väljutamine reisilaevadelt, välja arvatud juhul kui laeval toimib heakskiidu saanud reoveekäitlusjaam," teatas IMO avalduses.

Ehkki reeglid ei muutu kohe kohustuslikuks, kutsus MEPC valitsusi ja tööstusfirmasid viivitamatult uutest juhistest kinni pidama.

Enamik teadlasi on seisukohal, et Läänemere suurimaks probleemiks on tööstuslikus põllumajanduses tekkivate nitraatide ja fosfaatide jõudmine merre. See tekitavad merepõhja eutrofeerumist, mis tühjendab Läänemere madalad veed hapnikust ja lämmatab meretaimede ja mereloomade elutegevuse.

Keskkonnaühenduste teatel on Läänemere äärsed riigid hoolimata 2007. aastal kokkulepitud tegevuskavast parandada 2021. aastaks mere olukorda, oma jõupingutustest suuresti loobunud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles