Galerii: Saksamaal avaldasid tuhanded meelt EL-USA vabakaubandusleppe vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal avaldasid kümned tuhanded inimesed laupäeval, vahetult enne USA presidendi Barack Obama visiiti meelt Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleppe (TTIP) vastu.

Lepet vastustavate ametiühingute, keskkonna- ja tarbijakaitsjate lõtv koalitsioon teatas, et Hannoveri tänavaile kogunes protestima 90 000 inimest. Politsei hindas osalejate arvuks 35 000 ning tõi tõi korra hoidmiseks välja suured jõud.

Obama peaks nädalavahetusel kohtuma Hannoveris Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga. Korraldajate sõnul ei ole meeleavaldus suunatud Obama vaid just vabakaubandusleppe vastu.

Obama rõhutas visiidi eel ajalehes Bild avaldatud usutluses, et Transatlantiline Kaubandus- ja Investeerimispartnerluse lepe hoogustab rahvusvahelist kaubandust ja loob uusi töökohti.

Leppe vastased aga on avaldanud kartust, et see muudab lõdvemaks keskkonna- ja tööturunõudmised. Kriitikud on arvustanud ka läbirääkimisi ümbritsenud saladusloori.

Laupäeval Londonis viibides püüdis Obama skeptikuid rahustada, tunnistades, et mõned varasemad kaubanduslepped on teeninud pigem suurkorporatsioonide kui töötajate huve.

USA ja EL-i kõnelused TTIPi üle algasid 2013. aastal ning pooled soovivad need lõpetada 2016. aastal. Leppe sõlmimisel sünniks maailma suurim vabakaubandusala.

Obama avab Hannoveris tööstustehnoloogia messi ja kohtub lisaks Merkelile ka teiste Euroopa liidritega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles