Siluanov: Moskva peatas võlaga seotud kohtuhagi Ukraina vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp
Vene lipp Foto: SCANPIX

Vene rahandusminister Anton Siluanovi sõnul on Moskva nõustunud Ukraina ettepanekuga peatada ajutiselt kolme miljardi euro suuruse võlaga seotud kohtuhagi Kiievi vastu.

«Arvestades kostja taotlust, milles viidati poliitilisele ebastabiilsusele, oleme peatanud kohtuhagi, et Ukraina uus valitsus saaks kainelt olukorda hinnata, senist positsiooni ümber vaadata ja alustada Venemaaga heas usus läbirääkimisi võla tagasimaksmiseks,» ütles Siluanov ajakirjanikele.

Venemaa ostis Ukrainalt kolme miljardi euro väärtuses eurovõlakirju 2013. aasta detsembris, paar kuud enne venemeelse presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist.

Ukraina pidi võla 21. detsembriks tagasi maksma, ent Kiiev käsitleb seda erasektori laenuna, millele laienevad teiste erasektori laenuandjatega eelmisel aastal sõlmitud kokkuleppe tingimused.

Moskva näeb seda riikliku laenuna, millele ei laiene Kiievi ja Lääne fondide vahel kokkulepitud tingimused.

Kokkulepe hõlmab Ukraina võla 20-protsendist kustutamist ja mõnede laenutähtaegade pikendamist 2027. aastani, ent Venemaa on keeldunud neid tingimusi aktsepteerimast, pakkudes vaid tagasimakse hajutamist kolmele aastale.

Ukraina läänemeelne valitsus näeb võlas Janukovõtsi valitsusele antud altkäemaksu loobuda lõimumisest Euroopa Liiduga ja on öelnud, et ei kavatse seda tagasi maksta.

Venemaa esitas Londoni kohtusse Ukraina vastu hagi, kui pooled ei jõudnud omavahel kokkuleppele.

Ukraina parlament kinnitas eelmisel nädalal ametisse senise spiikri Volodõmõr Groismani läänemeelse valitsuse, tehes lõpu mitu kuud kestnud poliitilisele patiseisule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles