Põhja-Korea välisminister esitas tuumakatsetuste peatamise tingimuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea välisminister Ri Su Yong
Põhja-Korea välisminister Ri Su Yong Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea on valmis peatama tuumakatsetused, kui USA lõpetab iga-aastased sõjalised õppused Lõuna-Koreaga, ütles kommunistliku riigi välisminister Ri Su Yong laupäeval intervjuus uudisteagentuurile AP.

Ri kaitses oma riigi õigust säilitada tuumaheidutust ning hoiatas, et rahvusvahelised sanktsioonid ei hirmuta Pyongyangi.

Ri ütles oma esimeses intervjuus lääne meediaorganisatsioonile, et USA oli see riik, mille tegevus sundis Põhja-Koread töötama välja oma tuumarelvaheidutust.

Välisminister märkis, et USA ja Lõuna-Korea sõjaliste õppuste lõpetamine võib avada ukse pingete leevendamisele.

"Kui me jätkame sellel vastasseisu teel, siis viib see väga katastroofiliste tagajärgedeni, mitte ainult kahele riigile, vaid kogu maailmale," ütles Ri, rääkides korea keeles. "USA valitsuse jaoks on tähtis loobuda oma vaenulikust poliitikast Korea Demokraatliku Rahvavabariigi vastu ning selle väljenduseks peatama sõjalised õppused Korea poolsaarel. Siis me reageerime samuti," sõnas Ri.

Põhja-Korea välisminister rääkis väga rahulikult, valitud sõnadega, erinedes sellega suuresti kommunistliku riigi ametliku meedia tavapärasest sõnavalingust. Ta märkis, et Põhja-Korea ettepanek on "väga loogiline".

"Lõpetage tuumasõjaõppused Korea poolsaarel, siis tuleb meil ka lõpetada tuumakatsetused," sõnas ta Põhja-Korea diplomaatilises esinduses ÜRO-s antud intervjuus.

Kui õppused peatada "mõneks ajaks, mõneks aastaks", lisas ta, "võivad esile kerkida uued võimalused kahe riigi ja kogu maailma jaoks".

On väga erakordne, et Põhja-Korea nii kõrge ametnik annab intervjuu välismeediale, eriti lääne uudisteagentuurile.

Ri ettepanek aga ilmselt kõlapinda ei leia. Põhja-Korea, mis näeb USA ja Lõuna-Korea ühisõppustes harjutust sissetungiks, on ka varem selliste ettepanekutega esinenud. USA on nõudnud, et Põhja-Korea loobuks enne igasuguseid läbirääkimisi oma tuumarelvaprogrammist.

Tulemuseks on ummikseis kahe riigi suhetes. Ri sõnul on see viinud poolsaare termotuumasõja künnisele.

Rääkides sanktsioonidest, rõhutas Ri, et need ei suuda Põhja-Koread kõigutada.

"Kui nad arvavad, et nad võivad meid sanktsioonidega frustreerida, siis nad eksivad täielikult," sõnas minister. "Mida rohkem millelegi survet avaldada, seda emotsionaalsemalt selle vastu reageeritakse. On tähtis, et Ameerika poliitikud oleksid sellest teadlikud."

Sel aastal võtab USA ja Lõuna-Korea ühisõppustest osa umbes 300 000 sõjaväelast ehk rohkem kui kunagi varem. Washington ja Soul laiendasid õppuseid pärast seda, kui Põhja-Korea korraldas jaanuaris oma viienda tuumakatsetuse. Õppused kestavad selle kuu lõpuni.

Põhja-Korea reageeris omakorda mitmete raketikatsetustega ning meedia teadetega, et riik on välja töötanud ballistilise kaugmaaraketi, mida saab varustada tuumalõhkepeaga ning mille tegevusraadiusesse jäävad isegi sihtmärgid USA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles