Obama täpsustas brittide «ootejärjekorra» pikkust Brexiti puhul

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron (vasakul) ja tema külaline Barack Obama.
David Cameron (vasakul) ja tema külaline Barack Obama. Foto: Yves Herman

President Barack Obama arendas edasi brittidele edastatud hoiatust Euroopa Liidust väljumise poolt hääletamisega seonduvate ebameeldivute osas ning täpsustas, et USA ja Ühendkuningriigi kaubanduslepe võib Brexiti puhul viibida koguni kümme aastat. 

«Ühendkuningriik ei oleks võimeline leppima Ühendriikidega midagi kokku kiiremini, kui Euroopa Liiduga,» ütles Obama eile BBC poolt avaldatud intervjuus.

«Me ei hülgaks oma pingutusi sõlmida kaubanduslepe oma suurima kaubanduspartneri, Euroopa turuga,» jätkas Obama ning ütles Suurbritannia kohta, et «pigem võib minna viis aastat, 10 aastat enne kui me tegelikult midagi tehtud saame,» vahendab Bloomberg.

Nimetatud märkused olid kõige detailsemad Obama senistest väidetest Brexiti kahjulikkuse kohta Briti majandusele, kuna seeläbi lükkuks edasi võimalus USAga kaubanduslepe sõlmida. 

Olles reedel hoiatanud, et Euroopa Liidust väljumise korral jääksid britid kaubandusleppe läbirääkimistel USAga «järjekorra lõppu», andis Obama nüüd mõista, et järjekord võib kesta kümme aastat.

Oma täiendava kommentaariga jätkas Obama oma harvaesinevalt teravat sekkumist teise riigi sisepoliitikasse.

USA president külastas Suurbritanniat peaministri David Cameroni kutsel vaid kaks kuud enne referendumit 23. juunil, mil Briti kodanikud hääletavad selle üle, kas Euroopa Liidu liikmelisus tuleks lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles