Serbia valimised võitis ülekaalukalt peaminister Vučići partei

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia peaminister Aleksandar Vučić
Serbia peaminister Aleksandar Vučić Foto: AP / Scanpix

Serbia Euroopa-meelse peaministri Aleksandar Vučići Progressiivne Partei (SNS) on võitmas suurelt pühapäeval peetud üldvalimisi, jättes Moskva-meelsed rahvuslased kaugele selja taha, näitasid esialgsed mitteametlikud tulemused.

Vučići erakonna ülekaalukas võit tähendab seda, et Serbia jätkab oma teed Euroopa Liidu liikmesuse poole, seda hoolimata parempoolsete parteide vastuseisust, kes taotlevad tihedamaid suhteid Belgradi traditsioonilise liitlase Venemaaga.

"Tänased valimistulemused näitavad tugevat toetust meie demokraatiale, reformidele ja eurointegratsioonile," ütles Vučić oma poolehoidjatele partei peakorteris Belgradis peetud võidukõnes. "Me peame näitama endale ja maailmale, et Serbia on ühtne püüdluses parema tuleviku poole."

Sõltumatu gallupifirma CESiD esialgsete tulemuste põhjal on Progressiivne Partei (SNS) kogumas 49 protsenti häältest ja nende sotsialistidest koalitsioonipartnerid 11 protsenti. Kaks rahvusäärmuslaste erakonda on neist kaugel maas - Radikaalset Parteid toetas kaheksa protsenti hääletanutest ning DSS-Dveri viis protsenti.

Kolme läänemeelse opositsioonierakonna toetus küündis viieprotsendise valimiskünniseni, kuid esialgu ei ole teada, kas ka sellest ülespoole, mis on vajalik parlamenti pääsemiseks.

Esimesi ametlikke tulemusi on oodata hiljem sel nädalal.

Djordje Vuković CESiD-ist ütles, et esialgsetes tulemustes võib veel tulla väikseid muutusi, kuid kindel on see, et Progressiivne Partei sai ülekaaluka võidu.

Radikaalse Partei liider Vojislav Seselj ütles oma poolehoidjatele Belgradis, et "me ei ole õnnelikud, kuid see on see, mida rahvas otsustas. Meie võitlus jätkub. Meie jaoks on kõige tähtsam see, et me saavutasime uuesti esindatuse parlamendis".

"Meil ei ole demokraatiat, mis meil oli enne 2012. aastat," ütles Serbia ekspresident Boris Tadić, kes juhib läänemeelseid sotsiaaldemokraate.

Tund aega enne valimisjaoskondade sulgemist oli hääletamas käinud 53 protsenti valijaskonnast, mis on veidi kõrgem osalusprotsent kui 2014. aasta üldvalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles