USA kohus mõistis Tšaštšini seitsmeks aastaks vangi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

USA New Yorgi kohus mõistis Eesti kodanikust arvutispetsialisti Vladimir Tšaštšini teisipäeval küberpettuse eest seitsmeks aastaks vangi.

Karistuse määranud New Yorgi Manhattani ringkonnakohtunik Richard Kaplan nimetas petuskeemi "erakordselt pööraseks".

Tšaštšin vabandas enne karistuse ettelugemist "rumaluse ja halva otsustusvõime" pärast. Arvutispetsialist on praeguseks karistusmäärast ära kandnud ligi viis aastat.

Mullu juulis tunnistas ta end süüdi vandenõus arvutisse sissetungimiseks ja vandenõus internetipettuse toimepanemiseks. Kokku on talle esitatud 27 süüdistust.

Tšaštšin pani kummituskliki ehk inglise keeles ghost clicki nime kandva programmiga miljoneid arvuteid endale raha teenima.

Kohtupaberitest võis lugeda, et Tšaštšin lõi 2002. aastal seaduslikult ettevõtte Rove Digital ning asus 2007. aastal kasutama seda veebis reklaamipettuse toimepanemiseks pärast pahavara saamist Venemaal asunud kaaslastelt.

Süüdistuse kohaselt nakatasid Tšaštšin ja tema kaasosalised 2007.-2011. aastani pahavaraga üle nelja miljoni arvuti enam kui 100 riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

USA prokuröri Preet Bharara sõnul teenisid Tšaštšin ja tema kaaslased skeemi abil üle 14 miljoni dollari ebaseaduslikku tulu.

Prokuröride sõnul asus üle 500 000 nakatunud arvutitest Ühendriikides. Nende seas oli ka USA valitsusametite, muuhulgas Ühendriikide kosmoseagentuuri (NASA), haridusametkondade, mittetulundusühingute, ettevõtete ja üksikisikute arvuteid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles