Brasiilias on Zika viirusesse haigestunud 91 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedes Aegypti sääsk, Zika viiruse kandja
Aedes Aegypti sääsk, Zika viiruse kandja Foto: SCANPIX

Brasiilias on registreeritud 91 000 sünnidefekte põhjustava zika viiruse nakkusjuhtu, teatasid tervishoiuametnikud eile.

Ajavahemikul 3. jaanuarist 2. aprillini on teatatud 91 387 arvatavast Zikaviiruse nakkusjuhust, millest 30 286 on tuvastatud riigi vaesemas kirdeosas, teatas tervishoiuministeerium.

Sääskedega levivasse viirusesse on surnud kolm inimest, lisas ministeerium.

Nakatunute seas on 2844 rasedat naist. «Seni ei ole võimalik kindlaks määrata, kui suurel protsendil Zikaviirusesse nakatunud rasedatel naistel võivad sündida mikrotsefaaliaga imikud,» ütles nakkushaiguste jälgimise osakonna direktor Claudio Maierovitch.

Ehkki Zika viirust on hakatud viimasel ajal palavikuliselt uurima, napib selle kohta endiselt teadmisi. On ebaselge, kui kaua see saab inimorganismis olla, kui suur on viiruse seksuaalvahekorra kaudu levimise risk, missugune on haiguste ja häirete täielik nimekiri, mida see võib tekitada, ning mis liiki sääsed võivad seda edasi kanda.

Teadlased on jõudnud üksmeelele, et Zika viirus tekitab mikrotsefaaliat ehk imikute aja alaarengut ning täiskasvanueas neuroloogilise probleeme, nagu Guillain-Barré sündroomi, mis võib kaasa tuua surma või halvatuse.

Viirusele puudub vaktsiin või ravi. Enamikel juhtudel on viiruse sümptomid leebed - lööve, liigesevalu või palavik.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal. WHO arvestuste järgi võib aasta lõpuks olla viirusse nakatunud neli miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles