Lesbose Moria põgenikelaagri elanikud mässavad Türki tagasisaatmise vastu (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässajad Lesbose Moria migrandilaagris
Mässajad Lesbose Moria migrandilaagris Foto: SCANPIX

Kreeka saarel Lesbosel tekkisid sisserännanute ja politsei vahel kokkupõrked, milles migrandid loopisid korrakaitsjaid kividega ja panid laagrialal objekte põlema.

Sotsiaalmeediasse ja meediasse jõudsid fotod, millel on näha Moria põgenikelaagrist osa elanike evakueerimist, edastab BBC.

Migrandid ajastasid oma mässu ajale, mil laagrit olid külastamas Kreeka migratsiooniminister ja Hollandi minister. Põgenike esindajate sõnul vihastavad neid nii laagri viletsad olud kui Euroopa Liidu otsus saata vaesuse eest põgenenud tagasi Türki.

Uudisteagentuuri AFP teatel on Moria laagris umbes 3000 inimest oma saatust ootamas, nende seas ka palju alaealisi, keda põgenikuna laagris elamine ja vägivalla kogemine mõjutab enim.

ÜRO esindaja teatel on Kreeka põgenikelaagrites elavad sisserännanud muutunud aina rahutumaks ning mitme nädala jooksul on olnud väljaastumisi.

Vastavalt Euroopa Liidu ja Türgi kokkuleppele saadetakse  Kreekast Türki tagasi need põgenikud, kes on saabunud alates 20. märtsist illegaalselt Kreekasse ning kes ei ole Kreekas aüülitaotlust esitanud või kelle taotlus on tagasi lükatud.

Iga Türki tagasi saadetud illegaalist süürlase asemel võtab EL vastu süürlasi, kes saabuvad ametlikult ja esitavad kohe asüülitaotluse.

Seni on ELi ja Türgi lepingu järgi saadetud Kreekast Türki tagasi 49 migranti, kes olid pärit Afganistanist, Iraanist, Pakistanist ja Myanmarist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles