Türgi parlamendi spiiker: põhiseadus põhinegu islamil

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi parlamendi spiiker Ismail Kahraman nõuab riigile islamist kantud konstitutsiooni.
Türgi parlamendi spiiker Ismail Kahraman nõuab riigile islamist kantud konstitutsiooni. Foto: sozcu.com.tr

Türgi parlamendi spiiker Ismail Kahraman ütles Istanbulis toimunud islamiõpetlaste konverentsil, et Türgi peaks hülgama ilmaliku konstitutsiooni ning kirjutama põhiseaduse, mis peegeldaks riigile omast islami identiteeti.

Isegi kava liivajooksmise korral rõhutavad Türgi ühe kõrgeima poliitiku märkused riigis toimuvaid sügavaid muutusi, kirjutab Financial Times.

President Recep Tayyip Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei juhtimise all on ilmalikkusele ehitatud kaasaegne Türgi riik viimasel kümnendil kogenud islami imbumist kõikidesse avaliku elu aspektidesse.

Kahmarani kommentaarid on seda kaalukamad, et just tema ülevaatamisel viiakse parasjagu läbi Erdoğani poolt algatatud Türgi konstitutsiooni ümberkirjutamise protsessi.

«Üks on kindel, uues konstitutsioonis ei tohi olla ilmalikkust,» ütles Kahraman Anadolu News Agency andmetel esmaspäeva hilisõhtul. «See [põhiseadus] peab arutama religiooni. See ei tohi olla ebareligioosne, see uus konstitutsioon. Ta peab olema religioosne konstitutsioon.»

Kahramani teadaande näol on tegemist esimese ametliku avaldusega selle kohta, et Türgi põhiseadusest tahetakse eemaldada selle ilmalik olemus.

Hetkel pole selge, kas poliitik väljendas isiklikku veendumust või partei seisukohta. Tema kontorist Financial Timesile selgitusi ei laekunud.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees ütles hiljem, et Kahraman ei kõnelenud partei nimel. «Meil on põhiseaduslikes ettepanekutes ilmalikkust,» ütles Mustafa Sentop. «Probleem pole mitte ilmalikkuses, vaid selle praktiseerimises.»

Huvitav on siinjuures meenutada, et Erdoğani paiskas 1990. aastatel Istanbuli linnapea postilt riiklikule tasandile tema arreteerimine islamist inspireeritud luuletuse avaliku ettekandmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles