Liibüas tapeti vähemalt 12 Euroopasse pürgivat migranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa valitsusvägede poolt kinni peetud põgenikud
Liibüa valitsusvägede poolt kinni peetud põgenikud Foto: SCANPIX

Liibüa keskosas tapeti tülis inimsmugeldajatega vähemalt 12 Egiptuse päritolu ebaseaduslikku sisserändajat, teatasid eile võimuesindajad.

Egiptuse välisministeeriumi andmetel sai Beni Walidi linnas puhkenud tülis surma 12-16 Euroopasse pürgida soovinud migranti.

Välisministeeriumi eestkõneleja Ahmed Abu-Zeidi sõnul tehakse juhtunuga seoses Liibüa võimudega koostööd, tapetute isikute tuvastamiseks ja nende surnukehade kodumaale toomiseks.

NATO patrullid Liibüa rannikul migrantide Itaaliasse suundumise takistamiseks võivad alata kolme kuu pärast, ütles Itaalia kaitseminister Roberta Pinotti selle nädala esmaspäeval avaldatud intervjuus. Pinotti ütles päevalehele La Stampa, et Rooma ootab liitlastelt plaani heakskiitmist 7. juuli tippkohtumisel Varssavis.

«Taotleme NATO tasandil operatsiooni Active Endeavour muutmist terrorivastasest operatsioonist Liibüa ranniku jälgimisoperatsiooniks,» ütles Pinotti. «Hiljutisel kohtumisel Luxembourgis kinnitas NATO peasekretär Jens Stoltenberg, et meie ettepanek on teretulnud.»

NATO-l on juba merejõud Egeusel, et takistada migrantide liikumist Türgist Kreeka saartele. Operatsioon Liibüa rannikul oleks oluliselt keerulisem, arvestades Liibüa ebastabiilsust ja Islamiriigiga liidus olevate äärmuslaste jõudude viibimist mitmes rannikupiirkonnas.

Liibüa asepresident Ahmed Maiteeq avaldas reedel Itaaliat külastades lootust, et Euroopa Liit sõlmib tema riigiga samasuguse kokkuleppe rändevoo peatamiseks, nagu ühendusel on Türgiga.

«Asepresident palus meil töötada välja Euroopa Liidu ja Liibüa kokkulepe, mille aluseks oleks Euroopa Liidu ja Türgi kokkulepe,» vahendas Maiteeqiga kohtunud Itaalia siseminister Angelino Alfano.

Türgi kohustub 18. märtsil allkirjastatud kokkuleppe järgi võtma vastu kõik Türgist Kreeka saartele jõudvad migrandid ja põgenikud. Sellega loodetakse leevendada survet EL-ile, mille on põhjustanud miljoni migrandi saabumine alates 2015. aasta algusest. Vastutasuks on Euroopa lubanud võtta iga tagasivõetud Süüria põgeniku kohta vastu ühe süürlase Türgi põgenikelaagritest ning anda Türgile viisavabaduse ja hoogustada liitumiskõnelusi EL-iga.

Liibüal on alates 2014. aastast olnud kaks rivaalitsevat valitsust ja parlamenti, mis ei ole suutnud tagada riigis korda ja julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles