Video: USA kindralmajor - Islamiriik liigub kindla hävingu suunas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude kindralmajor Peter Gersten
USA õhujõudude kindralmajor Peter Gersten Foto: Youtube

Uudistekanal CNN vahendas ameeriklasest sõjaväelase, õhujõudude kindralmajori Peter Gersteni raportit, mille kohaselt äärmusrühmitus Islamiriik liigub oma vältimatu huku suunas, kuna nappima on hakanud nii võitlejaid kui raha.

USA armee sa oma valdusse Islamriigi dokumente, millest paljastus, et see äärmusrühmitus on kulutanud sõjategevuseks ja rühmituse toimimiseks mõeldud suuri summasid seksiorjade hankimisele.

Finantsvõimaluste kahanedes määrasid Islamiriigi juhid, et džihadistid kasutaks vähem elektrit ja sõidaks eraotstarbel vähem rühmituse autodega.

Gersteni arvates on Islamiriigi võitlejate moraal madalale langenud ning juba on ka neid võitlejaid, kes esitavad arstide väljastatud dokumente selle kohta, et neil on vigastused ja nad ei saa eesliinil võidelda.

Gersteni andmetel on Islamiriigi võitlejate seas hakanud välisriikidest pärinevate isikute arv kahanema, paljud neist on oma kodumaale tagasi läinud ja uusi ei ole juurde tulnud.

Varem liitus igal kuul Islamiriigiga umbes 1500 – 2000 uut džihadisti, kuid nüüd saabub Süüriasse ja Iraaki selle rühmituse juurde ühes kuus ligikaudu 200 isikut.

«Üha selgem on, et Islamiriik kaotab populaarsust ja ka võitlejaid. Rühmitusel napib raha, mis ei võimalda võitlejatele maksta enam niipalju kui varem, see omakorda toob kaasa võitlusmoraali languse. Võitlejad näevad, et neil ei ole Daeshi ridades tulevikku,» teatas ameeriklane.

(Daesh on Islamiriigi akronüüm araabia keeles).

Alates möödunud sügisest on USA juhitava Islamiriigi vastase sõjalise operatsiooniga hävitatud rühmituse positsioone, infrastruktuuri, nafta- ja gaasitransporti ning muud, mis nende tegevust kahjustab.

Gerstenile teatel on rünnakute tagajärjel hävitatud Islamiriigi poolt anastatud vara 300 – 800 miljoni dollari eest, mis on takistanud džihadistidel müüa loodusvarasid ja maksta võitlejatele.

«Kui Islamiriigi džihadistid tahavad osta mustalt turult relvi, siis teeb USA kõik, et seda takistada,» lisas ameeriklasest sõjaväelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles