ÜRO kutsus Venemaad ja USA Süüria vaherahu päästma (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/AFP

ÜRO eriesindaja Süüria küsimustes Staffan de Mistura kutsus eile Genfis kõneledes Venemaad ja USA päästma vaevu elusolevat vaherahu ja kahjustada saanud rahukõnelusi Süürias.

«Pole mingit põhjust, et mõlemad pooled, kes on paigutanud niivõrd palju poliitkapitali ja kel on asjas niivõrd palju ühiseid huvisid, ei suudaks taaselustada seda, mille nad ise lõid ja mis on veel elus, kuid vaid vaevu,» rääkis De Mistura.

ÜRO eriesindaja loodab enda sõnul pidada rahukõneluste järgmise vooru mai jooksul.

Ta lisas, et ootab kuupäeva kindlaksmääramisega lootuses, et suurriigid kasutavad oma hoobasid relvarahu tugevdamiseks. «Kuidas on võimalik pidada sisulisi kõnelusi, kui uudistes domineerivad õhu- ja suurtükirünnakud?» küsis De Mistura.

Diplomaat toonitas, et kõik Genfis peetavate kõneluste osapooled on tunnistanud vajadust üleminekuvalitsuse järele, mis koostaks uue põhiseaduse, ehkki selle valitsuse olemuse üle valitsevad tõsised erimeelsused.

«Selgelt saadakse aru, et poliitilist üleminekut peab juhtima uus, usaldusväärne ja kaasav üleminekuvalitsus, mis asendab praeguse valitsuskorralduse,» ütles De Mistura.

Moskva ja Washingtoni vahendatud rahuläbirääkimistel nõustusid Süüria valitsusväed ning mittedžihadistlikud mässuliste rühmitused lahingutegevust peatama. Paraku on Süüria rahukõnelused Genfis takerdunud ning opositsiooni peamise katuseorganisatsiooni Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) liidrid lahkusid kõnelustelt.

Alates 27. veebruarist Süürias väldanud relvarahu veel kehtib, kuid ähvardab sisuliselt laguneda. Vägivald on taaspuhkenud mitmetes kõige vaidlusalusemates piirkondades.

USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby kutsus eile Venemaad survestama Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi, et see täidaks endale võetud kohustusi seoses relvarahuga.

Venemaa kindralstaabi operatiivpeavalitsuse ülem kindralleitnant Sergei Rudskoi ütles varem päeval, et järjest uute Süüria opositsioonirühmituste liitumine relvarahuga sisendab kindlust selle protsessi pöördumatusest.

"Meie hinnangul on relvajõudude meetmed Süüria kodusõja poolte läbirääkimiste innustamiseks soodustanud relvarahu püsimist,» ütles Rudskoi Moskva julgeolekukonverentsil.

Venemaa taotles teisipäeval ÜRO-lt Süüria rahukõnelustel osaleva kahe mässuliste rühmituse Jaish al-Islam ja Ahrar al-Sham kandmist terrorirühmituste nimekirja.

Vene delegatsioon esitas ÜRO Julgeolekunõukogu terroritõrjekomiteele palve kahe organisatsiooni - Jaish al-Islami ning Ahrar al-Shami kandmiseks musta nimekirja, kuhu kuuluvad veel Islamiriik (ISIS) ja Al-Qaeda, ütles Vene suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin.

Nendel kahel rühmitusel on tihedad sidemed terroriorganisatsioonidega, peamiselt just Islamiriigi ja Al-Qaedaga, kellelt nad saavad rahalist, materiaalset, tehnilist ning sõjalist toetust, sõnas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles